Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 28.09.2018

  ОТВОРЕНА ФАБРИКА „ЦУМТОБЕЛ“ У НИШУ

  ОТВОРЕНА ФАБРИКА "ЦУМТОБЕЛ" У НИШУ

  У присуству председника Србије Александра Вучића, поводом отварања аустријске фабрике Цумтобел Групе (Cumtobel Grupa) у Нишу присутним званицама и представницима медија обратили су се и генерални директор „Цумтобела“ Alfred Felder, председник Надзорног одбора фабрике Jurg Cumtobel, федерални министар Аустрије за ЕУ Gernot Bluemel, председик ПКС-а и градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Овој свечаности присутвовао је и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале са сарадницима.

  „За нас је велика част да отворимо фабрику и прикажемо изузетан напредак наше компаније на глобалном нивоу. Желео бих да се посебно захвалим председнику Александру Вучићу и градоначелнику Ниша, а захвалност стиже и из аустријске владе“, поручио је на отварању Алфред Фелдер. Изградња Цумтобел фирме је почела 2017. године, подсетио је он и додао да је до данас изграђено 40.000 квадратних метара. „Видели сте – почели смо са производњом. Поставили смо циљ да ће ова фабрика допринети јачању компететивности и да ћемо моћи да снабдевамо сва европска тржишта. Желимо да нас и локално становништво види као доброг будућег послодавца. За нас је невероватно кратко време, време од годину дана, колико нам је требало да све ово изградимо“, рекао је Фелдер. Цумтобел (Zumtobel) компанија је на берзи и важно je да имамo три ствари: специјалност за светло, стручност за производе, али важни су и међусобни односи у компанији. „Ова фабрика неће бити само део наше породице, него желимо да направимо лидера и поштоваћемо наша три принципа“, нагласио је Фелдер.

  Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је смањена незапосленост са 36.000 на 25.000, број отворених предузећа се повећао на 500. У скромним условима, предузимамо и ми мере за микро, мала и средња предузећа и за десет пута смо их повећали. То је допринос државној политици и економској политици Владе Србије. И то све не би било да није подршке председника Александра Вучића. Ово је његов 18 долазак. Осамнаести долазак који је усмерен на инвестирање, нова радна места…“ Држава, по речима Булатовића, помаже Нишу кроз привлачење нових инвестиција. „Ово Ниш не памти – да се држава окренула овом граду и југу Србије“.

  Компанија „Цумтобел“ (Zumtobel) у Нишу је захваљујући Влади Аустрије и Србије, подсетио је Александар Вучић. „Ми Срби нисмо научили да се радујемо, нити да показујемо поштовање, рекао је на свечаности отварања председник Републике Србије Александар Вучић. „Најчешће волимо да се бунимо, негодујемо и жалимо. А ја када бих могао да бирам, ја бих волео да сваки дан буде као овај данас. Да сваки дан отварамо фабрику“. Захваљујући и Влади Аустрије и канцелару Себастијану Курцу који је подржао да ова компанија дође у Србију, али и резултатима рада наше Владе, Цумтобел је сада у Нишу, а Ниш, подсетићу, није био једини кандидат, рекао је Вучић. Председник Србије је навео да је то пета фабрика коју отвара у Нишу, а да је „Цумтобел“ нешто посебно и да доноси нови квалитет на југ и југоисток Србије. „Цумтобел“ је у изградњу фабрике од 40.000 квадратних метара уложио 30,6 милиона евра, а Влада Србије субвенције од осам милиона евра. „Цумтобел“ је једна од водећих компанија по иновативним решењима за расвету и запошљава 7.000 људи у 14 производних погона на четири континента.(Д.Видојковић).

  РТВ Белами – Вучић: Отварањем „Цумтобела“ отварамо будућност за Ниш