Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.06.2016

  ОТВОРЕН 13. ЕКОПОЛИС ФЕСТ У БИОСКОПУ КУПИНА

  ОТВОРЕН 13. ЕКОПОЛИС ФЕСТ У БИОСКОПУ КУПИНА

  У биоскипу КУПИНА, промовисан је програм тринаесте Међународне смотре еколошког и археолошког филма „ЕКОполис фест“ 2016. До 9.јуна, на програму ове јединствене манифестације културе, која се организује уз подршку Градске општине Палилула у Данима Св.цара Константина и царице Јелене, биће приказана 23. документарна филма аутора из Италије, Немачке, Црне Горе, Србије, Аустралије. Након уводне речи Драгана Видојковића, уметничког директора Смотре и проф.др Ивана Цветановића, извршног директора ЕКОполиса-Медијске еколошке мреже Србије, који је организатор ове активности, 13.ЕКОПОЛИСфест отворио је проф.др Владета Радовића, шеф Департмана за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу. „У данашње време све се више отуђујемо од природе, а то мора да се промени, нагласио је професор Радовић. Један од начина борбе за заштиту животне средине је и ова међународна смотра еколошког и археолошког филма “Екополис фест”, који се до 9. јуна одржава у Купина биоскопу.

  Смотра је отпочела документарним филмом Верона, отворени град, италијанске продукције. У трагању за Вероном римског доба, аутори филма Marcello Peres, Nicola Tagliabue, да би дочарали остатке римских грађевина у Верони (театар, арена, капија), користили су снимке из ваздуха и анимацију, што је употпунило визуални утисак о пространству античке Вероне. Прве вечери ЕКОПОЛИСфеста приказана су и два остварења из Србије. У филму „Ранохришћанска базилика код Беле Паланке“ Александра Теодоровића, приказана су истраживања Завода за заштиту споменика културе на новом ауто путу од Ниша ка Бугарској граници у селу Шпај, код Беле Паланке. на овом локалитету археолози су 2012. године наишли на изузетан налаз ранохришћанске базилике. приликом трасирања нове деонице. Пронађени су остаци једнобродне цркве из ВИ века и материјал који припада ранохришћанском периоду. Нажалост овај локалитет је након обраде прекривен новом трасом ауто пута. Није било разумевања да се ово вредно археолошко налазиште сачува. У филму „Пурпурни Сирмијум“ Милорада Ђукнића представљена су истраживања Сирмијума, данашње Сремске Митровице, некадашњег античког града у којем је рођено седам владара Римског царства: Трајан Деције, Аурелијан, Проб, Максимијан, Хостилијан, Констанције ИИ и Грацијан. Археолошка истраживања открила су велики део старог насеља. Град је био простран, окружен бедемима и рововима унутар којих се налазила царска палата. Истраживања спроведена од средине 20. века открила су делове хиподрома, више луксузних кућа и вила украшених фрескама и мозаицима. Данас се антички остаци налазе испод савременог града и само су делимично презентовани, колико то допушта простор археолошких ископина, које се налазе између зграда. Другог дана Смотре, 05.јуна обележен је Светски дан заштите животне средине пројекцијом осам ауторских филмова мр Оливера Фојкара, који су настали у продукцији Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду.

  Вечерас (6.јуна) у биоскопу Купина од 18 сати, биће приказана остварења: Клесарски ехо Горана Пајовића из Црне Горе насталпо за потребе археолошке изложбе фотографија камене пластике из базилике у Будви ( VI – IX vek). Италијански филм Silica Glass, звездано стакло из либијске пустиње је занимљива прича Alfreda i Angela Castiglioni о драгоценом минералу који је настао од небеског тела, вероватно комете, пре 29 милиона година. Какве су биле технике изградње, како је дрво обрађивано да би се користило у свакодневној употреби, тема је трећег остварења Дрводеље и столари у бронзаном добу које нам реконструјише неке елементе стамбених објеката људи који су живели у бронзаном добу. Овогодишни програм Смотре је осмишљен уз подршку Италијанског института за културу, Гете Института, Амбасаде Црне Горе, светске еколошке кампање „Clean up the World“, Народног музеја у Београду. (ЕКОполис мрежа)