Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.01.2017

  ОШТЕЋЕНЕ КЛУПЕ И ВЕЈНИЦИ У СПОМЕН ПАРКУ„БУБАЊ“

  ОШТЕЋЕНЕ КЛУПЕ И ВЕЈНИЦИ У СПОМЕН ПАРКУ„БУБАЊ“

  Током Божићних празника, Спомен парк “Бубањ”, поново је био на мети вандала. Комунална инспекција Градске општине Палилула, у оквиру редовне контроле, установила је да је непознати извршилац однео дрвене покриваче са клупа и оштетио вејнике, који су постављени 2012.године у оквиру ИПА прекограничног партнерског пројекта општине Палилула са општином Бобов дол у Бугарској. Тада је, у оквиру ове инвестиције уз подршку ЕУ од 180.000 еура и Града Ниша реконструисан амфитеатар, очишћена спомен обележја, постављено 30 клупа, 15 вејника и очишћен и уређен већи део стаза у парку.

  «Комунални инспектори општине су стално на терену, међутим тешко је извршиоце ових недела регистровати. Одговарајућа логистика са комуналном полицијом града, као и редовно присуство представника комуналних предузећа на терену, дала би резултате. Казне за нарушавање комуналног реда су мале а судије за прекрешаје су затрпани предметима, каже председник Александар Ждрале.

  У оквиру захтева о одрживости пројекта у наредних пет година од завршетка инвестиције, општина Палилула је због одређених оштећења, уложила крајем 2016.године додатних 200.хиљада динара како би се реконструисали оштећени вејници, клупе и амфитеатар. Није прошло ни месец дана од мониторинга комисије ИПА програма, спомен комплекс уређен по пројекту је поново девастиран. За одрживост и заштиту простора очигледно је потребно обезбедити редовно одржавање и заштиту овог спомен комплекса, кажу у општини Палилула.

  Иначе, градоначелник Ниша, Дарко Булатовић најавио је прошле године да ће Спомен комплекс Бубањ бити реконструисан и у првој половини 2017.године захваљујући стредствима од 19,8 милиона динара које је одобрило граду Министарство за рад, социјална и борачка питања по пројекту Завода за заштиту споменика културе у Нишу. Планирано је да се до краја јуна месеца 2017.обави извођење конзерваторско-рестаураторских радова на „песницама“ и „зиду“, уређење приступних стаза и платоа, израда декоративне и функционалне расвете и увођење видео-надзора“. Градоначелник Булатовић је тада изјавио „да је руководству града јако стало да се мења слика о Нишу. Уређење културно-историјских споменика управо је прилика да покажемо колико је важно да се споменици који сведоче о историјској прошлости града и људи који су живели на овим просторима, презентују туристима на најбољи могући начин“, (Д.Видојковић, ЕКОполис)