Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.10.2020

  ОСЛОБОДИОЦИМА НИША 1918.,ОДАТА ПОЧАСТ

  Oslobodiocima nisa odana pocast

  Поводом Дана ослобођења града Ниша у Првом светском рату 1918.године, делегација Града Ниша, Војске Србије, Удружења бораца, градских општина, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, Нишавског управног округа, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Српско-руског хуманитарног центра, одали су 12.октобра почаст жртвама рата, полагањем венаца на Споменик ослободиоцима, на Тргу краља Милана,

  У име Градске општине Палилула венац су положили председник општине Братислав Вучковић и начелница општинске Управе Марија Брајдић.

  Борбе за ослобођење Ниша у Првом светском рату, отпочеле су 9. октобра 1918. године уласком јединице Прве српске армије у рејон нишког Заплања и Горњег Добрича, под командом прослављеног српског војсковође и војводе Петра Бојовића. Паралелно са српском војском наступала је и француска коњичка бригада у саставу коњичке дивизије која је већ била у долини Кутинске реке, на 30 километара од града.У овим, последњим борбама за Ниш, поред војника учествовали су и грађани. Они су разоружавали немачке јединице и пристиглим српским и француским јединицама предавали заробљенике и ратни плен.