Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.02.2022

  ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД БЕКСТВА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ

  ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД БЕКСТВА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ

  Осамдесета годишњица од бекства 105 логораша 12.фебруара 1942.године из логора смрти на Црвеном крсту у Нишу обележена је комеморативним скупом полагањем венаца у знак сећања на страдале.

  У Меморијалном комплексу Логора, овим поводом окупили су се представници руководства Града Ниша, председник Скупштине, градоначелница Ниша, председници градских општина, представници Војске Србије, полиције, борачких организација, Српско-руског хуманитарног центра, извиђачи-учесници марша „Трагом логораша“, ученици нишких школа и заинтересовани грађани Венац Градске општине Палилула и почаст страдалим жртвана пробоја одали су председник општине Братислав Вучковић и члан општинског Већа Јовица Ралић.

  У име Града Ниша венац су положили, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председник Скупштине др Бобан Џунић и заменица градоначелнице Душица Давидовић. Концентрациони логор у Нишу основан је 1941. године као прихватни. Одавде је на хиљаде заробљеника пребацивано у друге логоре широм Европе или одвођено на брдо Бубањ на стрељање. (Д.Видојковић)