Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 25.03.2019

  ОРДЕН АКАДЕМСКЕ ПАЛМЕ ДИРЕКТОРУ ГИМНАЗИЈЕ ДР МАРИЈАНУ МИШИЋУ

  ОРДЕН АКАДЕМСКЕ ПАЛМЕ ДИРЕКТОРУ ГИМНАЗИЈЕ ДР МАРИЈАНУ МИШИЋУ

  Амбасадор Француске у Републици Србији, Његова Екселенција господин Фредерик Мондолони, поводом обележавања 10 година од оснивања билингвалног одељења на француском језику у Гимназији „Светозар Марковић“, уручио је директору Гимназије, др Маријану Мишићу Орден Академске палме у рангу Витеза, за заслуге у промоцији француске културе и француског језика у Србији. „Орден који му је уручио амбасадор Француске у Србији изузетно је признаје. Додељује се на предлог француског министра образовања, а ја сам добио и писмо француског премијера који ми честита на изузетном успеху и залагању у области образовања и повезивања наших држави. Признање сам примио ја, али је ово институционално признање које је насловљено на адресу Гимназије “Светозар Марковић” и професорима који су читаву једну деценију предано радили на томе да ово франкофоно одељење заиста буде квалитетно”, нагласио је директор Гимназије др Маријан Мишић.

  Јубилеј 65.година успешног рада Гимназије и деценија постојања билингвалног одељења за француску језик био је повод да амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини, који пети пут борави у Нишу, посети ову престижну нишку гимназију у Градској општини Палилула. „Гимназија “Светозар Марковић” у Нишу допринела је на више начина да ојача везе између Србије и Француске које из године у годину постају све јаче, нагласио је Његова Екселенција господин Фредерик Мондолони. Ученици билингвалног одељења 30 одсто наставе из појединих предмета слушају на француском језику. Откако одељење постоји успостављене су везе са средњим и основним школама у Француској, па су нишки ђаци чести гости својим вршњацима у Француској, али и млади из ове земље долазе у Ниш. Успостављена је и сарадња Града и Градске општине Палилула са општином Дулен. На овај начин се учвршћују везе између два народа.

  Свечаној академији која је организована овим поводом присуствовале су бројне званице: Његово преосвештенство Епископ Нишки Г.Арсеније, председник Градске општине Палилула Александар Ждрале и председница Скупштине општине Адриана Анастасов, почасни конзул Француске у Нишу Саша Миљковић, директор Француског института у Србији – Ниш, Марион Виау, деканица Филозофског факултета у Нишу проф.др Наталија Јовановић, представници Градске Управе Града Ниша, Нишавског управног округа, директори образовних установа и ученици Гимназије. (Д.Видојковић)

  РТВ Белами: Десет година билингвалног одељења на француском језику