Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.08.2016

  ОДРЖАНО ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У КОЊИЧКОМ СПОРТУ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ

  ОДРЖАНО ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У КОЊИЧКОМ СПОРТУ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ

  Отворено првенство Србије у свестраном испиту спремности – 3.D.eveting, Балкански куп у даљинском јахању и 8. Клубско такмичење у коњичком спорту „Света Петка 2016“ одржани су од 04-07.августа у Горњем Међурову. Захваљујући активности Коњичког клуба “НОНИУС“ и подршци Градске општине Палилула, Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине, већ неколико година ову спортску активност остварује у нашој средини.

  По традицији, коњичко првенство Србије у свестраном испиту спремности је отворио Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула. Учеснике, организаторе и посетиоце такмичења, на теренима фудбалског клуба „Моравац“ у Горњем Међурову, поздравили су и Асен Стојанов, председник Коњичког Савеза Србије и проф.др Саша Величковић председник Спортског савеза Ниша. Отварању такмичења присуствовала је и Адриана Анастасов, председница Скупштине, Марија Брајдић, начелница Управе, чланови Већа Градске општине Палилула, координарорка Канцеларија за младе општине и представници Савета грађана.

  Породица Илиески, Тони, Јасна и Дамир, у сарадњи са бројним пријатељима и члановима Клуба Нониус, успешно је угостила такмичаре у дисциплинама; прескакање препона, дресурно јахање, даљинско јахања-трка издржљивости. Ово је трећа година како се у нашој средини организује и такмичења у ФЕИ дисциплини коњичког спорта, „eventingu“- свестраном испиту спремности, која спада у олимпијске коњичке дициплине, каже Јасна Илиески.

  Након четвородневне динамичне активности, најбоље резултате, ове године, у свестраном испуту спремности – 3.D.eveting показали су Вања Почек са грлом Џеронимо-коњички клуб Граничар, Угрин Станојевић и Пламени Ца2 и Андријана Петрић са грлом Мики из коњичког клуба Алекса Дундић. Након три кола Балканског купа у даљинском јахању најуспешнији су били: Маша Огњеновић са Вуком из КК Кремен, у категорији сениора, Дејан Матић са Кларом из КК Аранђеловац, у категорији јуниора и Зељана Здравковић са Endless wisper of silence из КК Нониус у категорији деце.

  Желим да објасним зашто смо ми као општина заинтересовани и подржавамо ове активности на нашем сеоском подручију, истакао је Александар Ждрале у сусрету са новинарима. „Узгајање коња је данас у свету уносан бизнис. Србија и наш регион има идеалне услове да уз добре резултате наших такмичара обезбеди и одговарајући привредни амбијент за развој коњарства и сеоског туризма. Неки наши суседи, који су већ закорачили у ЕУ, препознали су такве могућности и убрзано освајају простор, каже председник општине Палилула. Оно што је веома значајно, велики број младих је у коњичком спорту. Интересовање, на примеру КК Нониус, постоји. Градска општина Палилула, помажe да се током године остваре неке клубске активности али то није довољно да би ова привредна грана добила потребну афирмацију. И овим поводом похваљена је сарадња КК «Нониус» са образовним установама: Специјалном школом са домом ученика Бубањ и Школом за основно и средње образовање “14.ОКТОБАР” у остваривању социо-хуманитарних програма, подршци деци са инвалидитетом и тешким обољењима. Кроз акредитован програм хипотерапије као посебног облика физиотерапије деце, где се коњи користе као средство за постизање одређених индивидуалних циљева рехабилитације, нови садржај рада клуба заинтересовао је јавност (Д.Видојковић, ЕКОполис, фото)