Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.06.2017

  ОДРЖАНА МОРАВСКА РЕГАТА У ЧАСТ УЧИТЕЉА ВИДЕНА ЈОВАНОВИЋА

  ОДРЖАНА МОРАВСКА РЕГАТА У ЧАСТ УЧИТЕЉА ВИДЕНА ЈОВАНОВИЋА

  Идеални временски услови учинили су да се предвиђен програм спуста Јужном Моравом, од села Клисуре у општини Дољевац до села Лалинац у Градској општини Палилула протеклог викенда оствари у потпуности. Спортско рекреативни програм 4.Моравске регате „Учитељ Виден Јовановић“, имао је за циљ да прикаже вештине и спретност учесника регате, које захтева рафтинг као екстремни спорт, да промовише лепоте Јужне Мораве и активности заштите животне средине.

  Задатак је и ове године успешно извршен. „Обавили смо еко мониторинг реке, организовали камп учесника и такмичење у припремању рибље чорбе – изјавио је председник општине Палилула Александар Ждрале на завршној свечаности у селу Лалинац. Он је похвалио све учеснике и организаторе Регате и захвалио организацијама и установама на подршци: Савету грађана села Лалинац, Удружењу „ЕКО фишинг“, Дому здравља Ниш, које су допринеле успешној припреми и реализацији ове јединствене спортско рекреативне манифестације.

  У троипочасовном форсирању реке Јужне Мораве надметало се десет посада. Најуспешнија је била посада Жандармерије, којој је и припао победнички пехар. Друго место и пехар освојила је посада Електродистрибуције Ниш. Запажен наступ имале су и посаде ККК Медицинар, Удружења ЕКОфишинг, Јужне Мораве 2, Спортског друштва ЈКП Медијане, Видре… Учесници регате приказали су вештине и спретност, које захтева рафтинг као екстремни спорт и успешно обавили задатак.

  По речима Нинослава Миленковића из Удружења „ЕКОфишинг“, река Морава је водена кичма централне Србије. Чине је Јужна и Западна Морава које се састају код Сталаћа. Јужна Морава настаје тако што токови Кључевске и Слатинске реке стварају реку Голема, која је, након што пређе македонско-српску границу, позната као Биначка Морава. Након 49 км, Биначка Морава се састаје са прешевском Моравицом, код Бујановца, и преосталих 246 км тече као Јужна Морава. Морава или Велика Морава настаје спајањем Западне и Јужне Мораве код града Сталаћа. Улива се у Дунав на простору између Смедерева и Костолца. Морава је заједно са Западном Моравом, највећа српска река. Дужина само Велике Мораве је 185 километзара.

  Посадама регате и екипама у припремању рибље чорбе председник општине Палилула, Александар Ждрале уручио је захвалнице и пехаре. “Наше путовање Јужном Моравом остаће свима у драгој успомени. Забележили смо уз подршку Медијске еколошке мреже ЕКОполис разноврсност и богатство флоре и фауне у овом току реке као и неке појаве неодговорног понашања појединаца које угрожавају животну средину, истакао је председник општине. У припремању рибље чорбе, по оцени жирија, најуспешнија је била екипа Савета грађана села Лалинац, друго место је припало Удружењу рекреативних риболоваца „ЕКО ФИШИНГ“ а треће групи „Импресија“.

  Градска општина Палилула установила је 2014.године одржавање манифестације Моравска регата -„Учитељ Виден Јовановић“ на Јужној Морави у спомен на храброг учитеља Видена Јовановића. Његова велика жртва и после деветнаест година се у општини Палилула памти. Утопио се спасавајући свог ученика Младена Пејчића из Власинског језера. који је упао у вртлог језера. (текст-фотографије, Д.Видојковић, ЕКОполис)