Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.02.2017

  ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДВЕ ОПШТИНЕ У ТУРИЗМУ И КУЛТУРИ

  ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДВЕ ОПШТИНЕ У ТУРИЗМУ И КУЛТУРИ

  Активности на прекограничном пројекту партнерских општина Пирдоп и Палилула. У делегацији Градске општине Палилула , коју је предводио председник општине Александар Ждрале учествовали су и Марија Брајдић, начелница општинске Управе, Слободанка Ђорђевић, секретар Скупштине општине, Ивица Стојановић, члан општинског Већа, Јовица Дамјановић, координатор пројекта у општини Палилула, одборник Милан Маринковић, као и чланови Кабинета председника општине за информисанје и односе са јавношћу.

  У оквиру пројекта “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”, који је отпочео крајем прошле године у партнерским општинама Палилула и Пирдоп, као део INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија (CCI Number 2014TC16I5CB007), у општини Пирдоп 21.фебруара одржана је прва Конференција са темом „Нове перспективе туристичких потенцијала локалне културне баштине у општинама Пирдоп и Палилула“.

  У раду овог скупа, који је део једногодишње активности на унапређењу и развоју јединствене и иновативане презентације туристичких потенцијала у општинама Пирдоп и Палилула, поред домаћина-представника општине и установа културе и туристичке привреде Пирдопа (http://www.pirdop.bg/), учествовала је и делегација Градске општине Палилула. Иначе, општина Пирдоп се налази у Софијској области на југозападу Бугарске, смештена је на 670. метара надморске висине, окружена планинским пределима.

  Ангел Геров, председник општине Пирдоп, приредио је у седишту општине пријем за учеснике Конференције а затим је са Александром Ждралетом, председником Градске општине Палилула Ниш, отворио програмску Конференцију у Народном музеју општине Пирдоп. Приказан је документарни филм о туристичким и културним вредностима у општини Пирдоп уз коментар директора Музеја. Затим су, пројект менаџер Костадин Костадинов и координатор пројекта у општини Палилула Јовица Дамјановић, одржали презентације о локацијама културног значаја која могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе.

  Пројектни тимови почели су са радом, након презентације пројекта у нишком Медиа&реформ центру крајем прошле године, истакао је председники општине Палилула Александар Ждрале. Активност је усмерена на развоју јединствене и иновативане презентације туристичких потенцијала у општинама Пирдоп и Палилула. Носилац пројекта је општина Пирдоп а партнер на пројекту Градска општина Палилула-Ниш. За реализацију одобрених активности две општине назначена је подршка фонда ЕУ у износу од 300.166 ЕУР. Општини Пирдоп одобрено је 168.588 ЕУР а Градској општини Палилула 131.577 ЕУР. Пројекат се остварује финансијским средствима INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, а кофинансира из Инструмента за претприступну помоћ II (ИПА II фонд) Европске уније.

  У наставку активности на пројекту, по речима Јовице Анђелковића, биће одржана још једна конференција почетком маја месеца у општини Палилула, у оквиру које ће се разматрати „Иновативни приступи у промоцији атрактивних туристичких дестинација у пограничном региону Пирдоп-Палилула“. Након спроведене тендерске процедуре очекује се набавка опреме за интерактивну изложбу културног наслеђа на Палилули. Током лета биће организован заједнички фестивал културе под мотом „Фолклорна традиција, различите културе – заједничке вредности“ као и снимање документарних филмова „Културно наслеђе Пирдопа и Палилуле“.

  Очекује се да овај пројекат, на путу ка одрживом партнерству у пограничном региону, окупи заинтересоване стране у општинама, посебно посленике туризма и културе, невладиног сектора, предузетнике и младе. (ЕКОполис, Д.Видојковић)