Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.12.2019

  ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  Нишком културном центру, 10.децембра одржана је Јавна расправа о Нацрту Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2020. годину. Бројним присутним грађанима и заинтересованим представницима удружења грађана обратио се председник општине Палилуа Александар Ждрале, који је истакао: „Основна сврха документа који је пред вама јесте да на што jедноставнији и разумљивији начин објасни у које сврхе се користе јавни rесурси да би се задовољиле потребе грађана.

  Грађански буџет представља сажет и јасан приказ нацрта Одлуке о буџету општине Палилула за 2020.годину, која је по својој форми веома обимна и тешка за разумевање због специфичних појмова и класификација које је чине. Иако је немогуће објаснити целокупан буџет у овако краткој форми, искрено се надамо да ћемо на овај начин успети да вас информишемо о начину прикупљања јавних средстава и остваривања прихода и примања буџета општине, као и о начину планирања, расподеле и трошења буџетских средстава.

  Кроз овај транспарентан приступ настојимо да унапредимо разумевање и интересовање наших суграђана за локалне финансије, а у перспективи очекујемо и сарадњу локалне самоуправе и житеља општине Палилула у заједничком постављању циљева, дефинисању приоритета и планирању развоја наше општине.

  Нацрт Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2020. годину, образложио је Шеф одсека за финансије, Иван Драгишић. Он је овом приликом упознао присутне да је Нацрт буџета за наредну годину планиран на нивоу од 145.258.942,00 динара и да он предвиђа као и у претходним годинама бригу о најсиромашнијим грађанима са територије општине Палилула, новац намењен удружењима грађана из области културе, спорта као и средства за предшколске установе и основне школе.

  Треба напоменути да се за идућу годину по први пут након дужег низа година налазе и средства за изградњу некатегорисаних путева у износу од десет милиона динара. Веће Градске општине Палилула након разматрања Нацрта и Извештаја о спроведеној јавној расправи, утврдиће Предлог Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2020 годину.фот-текст Д.Видојковић