Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.11.2016

  ОДРЖАНА ЧЕТВРТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЖЕНСКЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МРЕЖЕ

  ОДРЖАНА ЧЕТВРТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЖЕНСКЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МРЕЖЕ

  У Дому Народне скупштине одржана је Четврта Национална конференција Женске парламентарне мреже, на којој су представљени резултати рада координаторки ЖПМ у претходних годину дана, циљеви за наредни период и добре праксе у умрежавању жена. Тема конференције била је Родно одговорно буџетирање. Град Ниш, на овом скупу, представљале су одборнице градске Скупштине и скупштина градских општина.Из Градске општине Палилула учествовале су три представнице.

  Конференцију је отворила председница Народне скупштине Маја Гојковић која је честитала Женској парламентарној мрежи на досадашњим достигнућима и умрежавању жена на локалном и централном нивоу и захвалила се на подршци од 500 одборница из 116 општина из Републике Србије, које су присуствовале Конференцији. Гојковић је навела достигнућа Женске парламентарне мреже у виду економског оснаживања жена, борби против насиља над женама, увођењу родно одговорног буџетирања, које је довело до издвајања средстава из буџета за женско предузетништво и подстицање жена за бављење пољопривредом. „Можемо да се похвалимо да наша земља има одличне законе, које изједначавају жене и мушкарце у свим областима, а питање за мене и за сваку посланицу овде је шта треба да урадимо да се ти закони спроводе и како да доведемо већи број жена на места где се доносе кључне одлуке за судбину наше државе“, навела је председница Народне скупштине.

  „Само ако закони заживе у пракси можемо рећи да смо заиста равноправне са мушкарцима. Жена мора да буде више на челу јавних предузећа, надзорним одборима и на положајима градоначелница односно председница општина“, истакла је Гојковић. Она је упознала присутне са чињеницом да је Република Србија пета по реду земља у Европи по заступљености жена у парламенту, али и са реалном сликом, да је у земљи незапосленост жена далеко већа од броја незапослености мушкараца, и да су мушкарци плаћенији од жена за послове на истим положајима.

  Марија Обрадовић је истакла да је одлука била да овогодишња Конференција Женске парламентарне мреже окупи жене које се баве законодавном влашћу, посланице и одборнице и у томе је Женска парламентарна мрежа имала снажну подршку председнице Народне скупштине Маје Гојковић и генералне секретарке Светиславе Булајић, ОЕБС-а и ОДИХР-а. „Народне посланице и Женска парламентарна мрежа су организовале Конференцију, али ви, одборнице, сте срце ове приче“, истакла је Обрадовић. Она је такође нагласила да у прилог јачању родне равноправности у Србији сведочи и податак да од 250 народних посланика, њих 85 су жене, а од 20 скупштинских одбора девет воде жене.

  Пре него што се присутнима обратила Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, учеснице скупа су аплаузом поздравиле посланице са Косова и Метохије, а Марија Обрадовић је истакла да ће у посланицама Народне скупштине увек имати подршку. „Наставићемо да радимо заједно. Таква снага нам помаже да свакодневно правимо велике успехе“, поручила је Обрадовић.

  Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, истакла је да се знање, искуство и креативност жена не смеју занемарити, и да, поред импресивних достигнућа, у виду равноправности мушкараца и жена и повећања учешћа жена у политичком и јавном животу у протеклих 16 година, које је поткрепила чињеницом да се од 2000. године, на локалном нивоу, када је било само седам одсто жена у политичком и јавном животу, тај број данас знатно увећао и износи трећину од укупног броја, питање равноправности још није на задовољавајућем нивоу. Повереница је навела да и поред ваљаног правног оквира против дискриминације у виду родне равноправности и насиља над женама, резултати у пракси дају другачију слику, што треба да доведе до још јаче борбе против патријархалних стереотипа и родних и културних предрасуда. Она је изразила наду да ће увођење система квота, које су биле заслужне за увећање броја жена у политици, бити прошлост у наредних неколико година, како би се дошло до истински равноправног односа жена и мушкараца у јавном животу. Женска парламентарна мрежа представља добар пример да, без обзира на политичке различитости и другачија уверења народних посланица, уједињеним снагама и заједничким циљевима, може се доћи до импресивних резултата.

  На конференцији се обратио и Јан Лунебург (Јан Луенебург), шеф Одељења за демократизацију, представник Мисије ОЕБС у Србији, и изразио задовољство што му је припала част да пред 500 одборница из 116 скупштина градова и општина, од самог почетка, може да се похвали учешћем у борби против насиља и дискриминације у Републици Србији и подстицањем механизама родне равноправности.

  Након уводних обраћања, чланице Женске парламентарне мреже Стефана Миладиновић и Татјана Мацура представиле су преглед рада и резултата Женске парламентарне мреже за период између Треће и Четврте Националне конференције и преглед циљева Четврте Националне конференције, а примере добре праксе у умрежавању жена и представљање искуства држава чланица ОЕБС-а, образложила је Тина Кукама-Бах.

  У наставку рада учеснице су у три радне групе разговарале на теме: Увођење родно одговорног буџетирања у Србији – преглед постигнутих резултата и идентификовање предстојећих изазова на свим нивоима; Женски савези у борби за бољи положај жена у друштву и Уродњавање локалних скупштина.