Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.12.2015

  ОДРЖАНА 43.СКУПШТИНА СКГО И ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОГРАМА ЕУ EXCHANGE 4

  ОДРЖАНА 43.СКУПШТИНА СКГО И ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОГРАМА ЕУ EXCHANGE 4

  Највеће годишње окупљање градоначелника и председника општина – 43. скупштина Сталне конференције градова и општина одржана је 9. децембра 2015. године у Београду. Овом скупу који је истовремено био и завршна конференција програма ЕУ Exchange 4, присуствовало је више од 500 учесника, високих представника градова и општина, државних институција, међународних организација, дипломатског кора. У раду Скупштине СКГО учествовала је и делегација Градске општине Палилула – Ниш: Бобан Џинић, председник ГО Палилула, Марија Брајдић, нечелница Управе ГО Палилула, Војкан Тричковић, повереник општине за екологију и ванредне ситуације, Драган Видојковић, повереник за односе са јавносцу и информисање.

  У уводном делу Скупштине СКГО присутнима се обратила Кори Удовички, потпредседница Владе Србије и министарка државе управе и локалне самоуправе. Удовички је нагласила да држава мора да почива на уређеној локалној власти, јер се на том нивоу сусрећу грађани и власт и упозорила да локалне самоуправе не могу да преузму одговорност, ако се о њиховом функционисању одлучује на републичком нивоу. „Мислим да 2016. мора да буде последња година када се намећу решења са републичког нивоа“, рекла је Удовички и додала даје потребно искористити капацитете СКГО да се артикулише продуктивни дијалог како не би дошло до тога да Закон о финансирању локалних самоуправа буде развијен у једном министарству, а да се остали сналазе око његове примене у пракси. Шеф делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт изразио је задовољство оствареним „истинским партнерством“ између Уније и локалних самоуправа, које је донело промене у животима грађана. Он је рекао да је важно наставити реформе са отварањем поглавља о приступању Србије ЕУ да би грађани, који са правом очекују да локалне самоуправе буду транспарентне и приступачне, осетили опипљиве резултате. Девенпорт је додао да реформе могу спровести само компетентни и мотивисани државни службеници, „а они могу да раде ефикасно само уз одговарајућу подршку“. Као приоритете у које треба више улагати, јер су важни за напредак у прикључивању ЕУ, навео је јачање стратешког развоја, капацитета локалних кадрова, решавање имовинско-правних питања, те већу заштиту животне средине.

  Овом приликом градоначелници и председници локалних самоуправа једногласно су затражили да се из јавне расправе повуче Нацрт закона о финансирању локалних самоуправа, који је израдило Министарство финансија. Највиши представници градова и општина сагласили су се да су сва решења из Нацрта закона неприхватљива и затражили да се овај веома важан документ за локал врати на дораду.

  У изборном делу Скупштине СКГО , представници локалних самоуправа, поново су изабрали за председника Сталне конференције градова и општина, Зорана Перишића, градоначелника Ниша. За чланове Председништва СКГО изабрани су председници Града Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Смедеревске Паланке, Новог Пазара, Лесковца, Суботице, Сврљига, Зрењанина, Ковина, Старе Пазове, Беочина, Крушевца, Ужица, Аранђеловца, Врњачке Бање, Смедерева, Врања, Пирота, Сокобање, Младеновац и Сурчин. Нови чланови Наџорног одбора СКГО су представници општина Краљево (председава), Чачак, Ваљево, Црвени Крст – Ниш и Трстеник.

  Изабрани су и председници осам ресорних одбора СКГО. Председница Одбора за системска питања и управу, у наредном двогодишњем периоду, биће Марија Брајдић, начелница Управе – Градска општина Палилула Ниш. Председавање Одбором за економски развој припало је Градској општини Нишка Бања. Одбором за урбанизам, изградњу и становање председаваће представник Општина Куршумлија, Одбором за образовање, културу, омладину и спорт – Општина Кнић, Одбором за животну средину и ванредне ситуације – Општина Коцељева, Одбором за комуналне делатности и енергетику – Градска општина Медијана, Ниш, Одбором за финансије и јавну својину – Општина Кула а Одбором за здравље и социјалну политику представник Општине Тител.

  За најбоље реализоване пројекте у оквиру ЕУ Exchange 4 програма, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт уручио је награде представницима Пожаревца, Петровца на Млави, Кучева, Велике Плане, Великог Градишта, Голупца и Жагубице за пројекат „Управљање имовином – корист за све“, Бајине Баште и Сјенице за пројекат „Без дивљих депонија“ и општинама Жабари и Жагубица за пројекат „Изградња одрживих услуга, послова и организације“. Представници Пожаревца, Бајине Баште и Жабара потом су присутнима представили своје пројекте. Свих 85 локалних самоуправа које су обухваћене у спровођењу ЕУ Exchange 4, добило је захвалницу на учешћу у овом веома успешном програму.

  У оквиру Скупштине СКГО одржан је и панел на тему планирања, инвестиција и управљања јавном својином као покретача локалног економског развоја. (текст И фото Д.Видојковић)