Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 01.07.2017

  ОДРЖАН ТРЕЋИ БАЗАР ЗДРАВЉА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  ОДРЖАН ТРЕЋИ БАЗАР ЗДРАВЉА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  Градска општина ПАЛИЛУЛА, овог викенда (у суботу 1.јула), била је домаћин „БАЗАРУ ЗДРАВЉА», здравственој активности која се остварује у сарадњи са Домом здравља у Нишу. Овом приликом грађани су могли да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. „Као што је познато, циљ овог пројекта је подизање свести и бриге о очувању сопственог здравља сваког становника. Приоритет у нашем заједничком раду и сарадњи, Општине Палилула и Дома здравља Ниш, који је до сада био веома успешан, истакао је доц.др Милорад Јеркан, директора Дома здравља, промовишу се здрави стилови живота и нове могућности у превенцији и лечењу грађана у Дому здравља Ниш.

  Са менаџментом Дома здравља у Нишу договорили смо да се ови бесплатни превентивни прегледи, у градским насељима општине и даље организују а на сеоском подручију, где нема здравствених станица, успешно се одвија активност «Приближимо се пацијентима» која је углавном усмерена ка старијим особама и слабо покретним. По речима Александра Ждралета, председника Градске општине Палилула, акције провере здравља, значајно утичу на мењање лоших животних навика код наших грађана, што је данас основни проблем остваривања квалитетне и ефикасне здравствене заштите у нашем друштву. Данас сам овде са најближм сарадницима, председницом Скупштине, члановима општинског Већа, запосленима у Управи општине, нагласио је Ждрале, да личним примером промовишемо ову здравствену актиовност.

  На трећем Базару здравља, по речима доц.др Милорада Јеркана, здравствене екипе радиле су у холу Нишког културног центра на: одређивању процента масне масе у организму, одређивању БМИ, мерењу крвног притиска, прегледу младежа, подели савета у вези правилне исхране спортиста, подели едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота. Патронажне сестре су на медицинском моделу за самопреглед дојке, демонстрирале преглед и вршиле поделу едукативног материјала. Тим Саветовалишта за младе делио је едукативни материјал младима на тему полно преносивих болести, правилне исхране, репродуктивног здравља. Активно су учествовале и Служба за здравствену заштиту одраслих, Служба за здравствену заштиту деце, Служба физикалне медицине, Служба поливалентне патронаже и Служба за специјалистичко-консултативне делатности.(Д.Видојковић, ЕКОполис)