Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.12.2018

  ОДРЖАН САВЕТ НИШАВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

  ОДРЖАН САВЕТ НИШАВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

  На последњем овогодишњем Савету Округа одржаном у Нишавском управном округу 24.децембра, председници локалних самоуправа и градских општина упознали су се са будућом мрежом школа на територији Нишавског управног округа. У раду Савета учествовао је и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале. Према информацијама Школске управе Ниш, због смањења броја деце, а самим тим и одељења, 10 одсто школа на територији Округа до 2020. године биће укинуто. Спајање школа неминовно је на територијама општина Алексинац, Црвени Крст, Пантелеј, Нишке бање, док ће постојеће школе са више од 1000 ђака у Дољевцу и Мерошини бити подељене.

  Сумирајући годину за нама, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски оценила је врло успешним сусрете са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић и њеним најближим сарадницима који су Округ посетили неколико пута, затим акције за повећање наталитета и посету министарке без портфеља Славице Ђукић-Дејановић у Алексинцу и Медијани, када су мамама подељени пригодни поклони. Сусрети са министром без портфеља задуженог за регионални развој и рад јавних предузећа Миланом Кркобабићем и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, оцењени су такође врло успешним, јер су локалне самоуправе на територији Нишавског управног округа захваљујући разумевању Министарстава испуниле планове за ову годину.

  Сарадња Нишавског управног округа са Министарством за омладину и спорт у вези са набавком спортске опреме за школска дворишта ће такође бити настављена и у 2019. години. Председник општине Ражањ Добрица Стојковић истакао је нови начин сарадње са Нишавским управним округом и брз завршетак пута од Ћићевца до Ражња после сусрета са потпредседницом Владе Зораном Михајловић. Средствима за пронаталну политику завршена је реконструкција вртића. Завршен је и Дом здравља, а у наредној години очекују се средства од канцеларије за улагања школе на територији општине Ражањ. У 2019. години, Алексинац очекује изградњу Центра за социјални рад и Центра за дијализу. У тој општини завршен је насип код Јужне Мораве код Витковца, изградња додатног објекта једне и адaптација друге основне школе. У току је и последња фаза изградње фабрике за пречишћавање воде. У Мерошини завршене су започете школе, мостови и секундарна канализација.

  Приоритети ће бити радна зона и реализација ИПА пројеката. Предлог општине Мерошина је да министар здравља Златибор Лончар на терену види сеоске амбуланте и помогне у сагледавању проблема пацијената на терену. Откупна цена вишње и активирање хладњаче у Мерошини, предлози су за разговор са Недимовићем. У Гаџином Хану завршен је вртић средствима за пронаталну политику. Завршава се спортска хала, сала за физичко васпитање у Заплањској Топоници, тако да ниједна школа на територији те оштине нема пољски тоалет. У наредној години Гаџин Хан ће добити нови трг, индустријску зону и секундарну канализацију. И Гаџин Хан, као и Сврљиг, предложили су сусрет са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем. Сврљиг је у овој години добио реконструкцију пута од 50км ка Старој планини, која је развојни центар те општине, као и реконструисане вртиће из програма Министарства за пронаталну политику.

  Од градских општина, Медијана ће се и у наредној години залагати за политику рађања. Пантелеју ће бити приоритет уређење атарских путева, развој туризма, саниране амбуланте, али и осветљење Малчанске петље. Палилула инсистира на састанку са потпредседницом Владе Зораном Михајловић због пружног прелаза код школе ,,Мија Станимировић“.