Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 03.02.2022

  ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРОФЕСИОНАЛНИМ УПРАВНИЦИМА ЗГРАДА

  ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРОФЕСИОНАЛНИМ УПРАВНИЦИМА ЗГРАДА

  Међублоковско зеленило, мањак паркинг места, проблеми са смећем, подземни контејнери, најчешћи су проблеми станара, истичу професионални управници стамбених зграда који су се данас састали са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски и њеним сарадницима.

  Градоначелница истиче да је ово најбољи начин сагледавања проблема станара и проналажења решења.

  „Најчешћи проблеми јесу паркинг места, међублоковско зеленило, спортски -мини терени између зграда, контејнери и подземни контејнери. Свуда где су професионални управници рекли да имају проблема и да желе да се њихов простор оплемени, ми ћемо то урадити“, обећава Сотировски.

  Као неке од локација који су предложили управници, градоначелница је навела Рентгенову улицу, Људевита Гаја, Булевар Немањића, Византијски Булевар.

  Градоначелница је најавила почетак радова на изградњи бициклистичке стазе од тржог центра „Делта Планет“ према Геронтолошком центру како би повезали тај бициклистички прстен од центра града до Нишке Бање.

  Она је истакла да градска урбанисткиња са стручњацима са Грађевинско – архитектонског факултета ради на томе како би се заштитиле зелене површине од возача, али и пешака.

  „На пролеће поред новог парка на Булевару Немањића код „Делте“ уз одређена градилишта и радова на коридору 10, почети да сређујемо и та Међублоковска уређења“, најављује градоначелница.

  Наташа Станковић, председница општине Пантелеј наводи да постоји посебна служба која на дневном новиоу комуницира са управницима зграда и да се на тај начин долази до пробелма станара. Станковић објашњава да од њих долазе информације да ли постоји нека дивља депонија, нерешен простор за паркиралишта, стари мобилијари. Према њемим речима инвеститор који зида неку стамбену зграду дужан је да обезбеди места за контејнере, али и паркиралишна места, за сваки стан по једно.

  „По одлуци по комуналном реду стављање контејнера и обезбеђивање паркинг простора су у надлежности инвеститора који зида зграду. Сваки инвеститор који зида зграду треба у складу са одлуком да обезбеди место за контејенере и места за паркинг, односно за сваки стан по једно место за паркинг. Нажалост, то није био случај у претходном периоду, због тога долазимо у ситуацију са нагомиланим проблемима. Људи као највећи проблем наводе управо проблем паркирања око зграда. У појединим великм комплексима зграда , поготво у делу где су старе зграде попут Књажевачке улице где ни парковске површине нису уређене на адекватан начин“.

  Пеђа Димитријевић, професионални управник казао је да су проблеми станара многобројни, али да се решавају поступно.

  „Нама је свакако потебна помоћ, али сматарам да и ми можемо да пружимо помоћ да се неке ствари реше на адекватан начин. Међублоковско зеленило је пробелм који ми не можемо да решимо сами. Ствари које се тичу унутрашњости зграда радимо у сарадњи са станарима, постоје фондови у којима се прикупљају средства која станари сами финансирају. Проблем је када станари нису власници земљишта, па не могу да доносе одлуке које се тичу тог земљишта, зато комуницирамо са надлежним службама. Међутим, међублоковско зеленило није увек у 100% власништву града, зато некада ниси у у могућности да нам изађу у сусрет“, објашнајва Димитријевић.

  „Имам одличну комуникацију са станарима, сарадња уме да буде отежана са људима који су купили станове по зградама, а живе у другој држави или граду. То решавамо путем друштвених мрежа или елекетронским путем. Од предсудног значаја је сарадња са надлежним служабама која и мене упућују на правила коришћења заједничког простора. Закон је заиста фанстастичан, иако није све детаљно реглисано јер је још увек нов“, каже Виолета Ђорић, професионални управник у зградама.(Нишке вести, Ј.Младеновић)