Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 07.04.2017

  ОДАТА ПОЧАСТ ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  ОДАТА ПОЧАСТ ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  На Старом нишком гробљу “Горица”, одржан је помен жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Венце су положили Дарко Булатовић, градоначелник Ниша са сарадницима, делегација Српско-руског хуманитарног центра, делегација СУБНОР-а, Удружење за неговање традиција ослободилачких ратова, делегација ГО Црвени Крст, У име Градске општине Палилула, венац су на спомен обележје палим жртвама положили чланови општинског Већа, Лазар Динић и Ивица Стојановић.

  Само у априлском бомбардовању цивилног становништва Ниша прве године Другог светског рата у рушилачком походу фашистичке Немачке на Србију, страдало је око 400 грађана а више од 500 је лакше или теже рањено. Бомбе су за кратко време разориле многе објекте, страдали су грађани у кућама, на улици, у болници. Сви они су сахрањени на нишком Старом гробљу у заједничкој гробници. Дарко Булатовић је истакао да се и ово страдање недужног становништва несме заборавити.

  „Спомен комплекс“ старог гробља под Горицом деценијама се уништава. И поред активности на уређењу гробља, постављањем ограде, капија, расвете, периодичног чишћења, ништа се није променило. Градска општина Палилула је покренула Иницијативу о сталној заштити “старог гробља” која је упућена одборницима Скупштине Града Ниша. Урађен је и предлог пројекта у Заводу за урбанизам, који није разматран. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, у разговору са руководством општине Палилула, подржао је наставак активности на уређењу овог комплекса. (Д.Видојковић)