Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.10.2017

  ОДАТА ПОЧАСТ ПАЛИМ ЖРТВАМА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ НИША У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И СТРЕЉАНИМ НА БУБЊУ

  ОДАТА ПОЧАСТ ПАЛИМ ЖРТВАМА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ НИША У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И СТРЕЉАНИМ НА БУБЊУ

  Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана у центру града и у спомен-комплексу Бубањ, обележена је 73.година од ослобођења Ниша у Другом светском рату.

  На Споменик ослободиоцима, венце су положили, чланови делегације Града Ниша на челу са градоначелником и председником Скупштине Града, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, Нишавског округа, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Српско-руског хуманитарног центра. У име Градске општине Палилула венац је положио Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула.

  Представници Града, Војске Србије, Удружења бораца, Градске општине Палилула, Нишавског округа, Српско-руског хуманитарног центра и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије одали су почаст жртвама у Спомен парку „Бубањ“ где су фашисти стрељали више од 10.хиљада грађана, доведених из Логора смрти на Црвеном крсту.

  Борбе за ослобођење Ниша у Другом светском рату, такозвана „Нишка операција“ почела је 8.октобра 1944. у 8 часова. Град Ниш је ослобођен 14. октобра 1944.године када је 22. дивизија народно-ослободилачког покрета ушла у град и напала немачке трупе. (Текст и фотографије Д.Видојковић)

  ТВ ЗОНАплус- Обележен Дан ослобођења у ИИ светском рату