Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.02.2018

  ОБЕЛЕЖЕНО БЕКСТВО ЗАТОЧЕНИКА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ У НИШУ

  ОБЕЛЕЖЕНО БЕКСТВО ЗАТОЧЕНИКА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ У НИШУ

  Пре 76 година,12.фебруара 1942.године, организовано је бекство 105 логораша из нацистичког логора на Црвеном крст у Нишу. Сваке године се у Меморијалном комплексу „12. фебруар“ обележава тај датум у знак сећања на страдале. У присуству руководства Града Ниша-градских општина, представниka Војске Србије, полиције, борачких организација, Српско-руског хуманитарног центра и грађани, волонтера Црвеног крста и великог броја грађана, одржан је комеморативни скуп-опело, сећање преживелог логораша Владимира Јованови;а, полагање венаца.

  Венац је положила и делегација Градске опшштине Палилула са председником општине Александром Ждралетом. У обележавање годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално су се укључили и нишки извиђачи, који су организовали “Марш трагом логораша” стазама крај Ниша којима су се заточеници кретали након бекства из логора. У сећање на оне који нису преживели страхоте логора у Меморијалном комплексу „12. фебруар“ отворена је и нова поставка нишког Народног музеја. По речима кустоса-историчара Иване Груден Милентијевић, после давне 1967. године када је приређена прва изложба у логору, ово је друга поставка на спрату логорске зграде, док је мултимедијална изложба у приземљу отворена 2013. године.

  Концентрациони логор у Нишу основан је 1941. године као прихватни, одавде је на хиљаде заробљеника пребацивано у друге логоре широм Европе или одвођено на брдо Бубањ на стрељање. Осим што је познат по бекству организованом 12. фебруара 1942. године, логор на Црвеном крсту једини је логор који је данас у функцији музеја у Србији. (Текст-фотографије Драган Видојковић, ЕКОполис)