Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.03.2018

  ОБЕЛЕЖЕНА 19.ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРЈ У НИШУ

  ОБЕЛЕЖЕНА 19.ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРЈ У НИШУ

  Парастосом и полагањем венаца на спомен капелу жртвама ратова на просторима некадашње Југославије и на споменик страдалима у бомбардовању 1999.године, обележена је 19.годишњица од НАТО агресије на СРЈ у Нишу. Венце су положиле делегације Града Ниша, Војске Србије, Нишавског управног округа, градских општина, бројна удружења бораца као и породице жртава. Венце је на спомен обележја положио и Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула са сарадницима.

  Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, обраћајући се присутнима, поручио је да се 19 година са болом и поносом сећамо недужних жртава, тешко разорених фабрика, мостова, путева и болница. Он је нагласио да не можемо и не смемо да заборавимо пролеће 1999.године, које није будило живот, већ доносило смрт, страдања и патње. Булатовић је овом приликом поручио да сви памтимо страдање и храброст припадника војске и полиције, који су били дорасли кобном добу у коме су живели.

  Иначе, у нападима који су непрекидно трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе. Погинуло је 56 становника а од 250 рањених многи су остали тешки инвалиди. Град Ниш, уз Приштину и Нови Сад, био је град на који је НАТО алијанса посејала највише бомби. Ниш је за 78 дана бомбардован чак 40 пута, а на град је испаљено 324 пројектила, од тога 161 авионска бомба и 71 крстарећи пројектил, бачено је 36 контејнера касетних бомби и 8 стаклених бомби. Ваздушна опасност трајала је у Нишу укупно 52 дана, 5 сати и 56 минута. (Фотографије Д.Видојковић)