Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.08.2017

  ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТЕ ПЕТКЕ ИВЕРИЦЕ У ОСТРОВИЦИ

  ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТЕ ПЕТКЕ ИВЕРИЦЕ У ОСТРОВИЦИ

  Командант Копнене војске Србије, генерал-потпуковник Милисав Симовић са сардницима и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале, присуствовали су славској свечаности, манастира Свете Петке Иверице у Островици, посвећеној преподобној мученици Параскеви, у народу познатој као Св.Петка Трнова. Овим поводом, у првом и једином војном манастиру у српској православној цркви, одржан је пригодан уметнички програм.

  Данашњу цркву Свете Петке подигли су 1898.године инжењерске јединице српске војске, које су градиле пругу и пробијали тунеле кроз Сићевачку клисуру. Од освешћења 1898. године па све до 1903. године манастир је у поседу војске Србије и у њему су верску службу вршили војни свештеници, што потврђује указ краља Александра Првог од 19.фебруара 1901.године када је за старешину манастира постављен војни свештеник. Манастир је у том периоду носио име Краљевски српски војни манастир Света Петка Иверица. Поред цркве налази се издвојени звоник из 1898.године, са три звона тешка 400 килограма а на јужној граници манастирског дворишта, уз ограду поред магистралног пута Ниш – Софија, је велика, купаста стена, претворена у капелу, један од ретких преосталих доказа, о овом манастиру из давних времена.

  Историја настанка првобитне Цркве манастира Свете Петке у Островици, није до краја истражена. То што је уз име светитељке Свете Петке додато Иверица упућује на претпоставку да су стари манастир, на темељима још старије богомоље, основали монаси са Свете горе и манастира Ивириона и то с краја 14. или с почетка 15.века, када је Османско царство било најјачe.(Приредио Д.Видојковић)