Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.10.2017

  ОБЕЛЕЖЕНА 99. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА НИША У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  ОБЕЛЕЖЕНА 99. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА НИША У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  У Нишу је обележен Дан ослобођења града у Првом светском рату. Полагањем венаца на споменик војводи Петру Бојовићу који је, предводећи Прву српску армију, 12.октобра 1918. ослободио Ниш, обележен је Дан ослобођења у Првом светском рату. Венце су положили највиши званичници Града, Округа, Полицијске управе, Војске Србије и представници бројних удружења.

  У име Градске општине Палилула, венац су положили Марија Брајдић, начелница општинске Управе и Александар Ждрале, председник општине. Ове године, на спомен обележју исправљен је датум рођења Петра Бојовића. „У свим историјским књигама јасно пише да је Петар Бојовић рођен 4. јула 1858. године, тако да је погрешна година рођења 1853. година исправљена“, изјавила је Јелена Митровски, градска Већница ресорно задужена за културу. По први пут одржан је и парастор жртвама које су побили припадници бугарске окупационе војске 1917.године. Парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Арсеније уз присуство војске и градских представника у Тврђавском рову где се налази и спомен костурница.

  Након пробоја Солунског фронта 1918.године почела је акција српске војске ослобађања територија окупираних од Бугарске, која је 29.септембра 1918. капитулирала. Прва српска армија, под комадом Петра Бојовића, је кренула 1. октобра ка Нишу са циљем да га ослободи. Трупе Прве српске армије 9.октобра 1918. отпочеле су операцију за ослобођење Ниша. Моравска дивизија је 10.октобра освојила Селичевицу и наставила продор према Горици и Бубњу. Коначно, 12.октобра ослобођен је Ниш у Првом светском рату. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија. Петар Бојовић одликован је орденом Југословенске круне првог реда, орденом Карађорђеве звезде првог реда и француским орденом Легије части. (Д.Видојковић,ЕКОполис)