Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.12.2018

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

  Негујући традиције Војске Србије, Војна болница у Нишу, у присуству представника Скупштине Града Ниша, Градске општине Палилула, удружења пензионера, делегације удружења које негују слободарске традиције Србије, Руско-српског хуманитарног центра и бројних поштоваоца ове установе, традиционално је обележила 4.децембар – Дан војних ветерана полагањем венаца на спомен обележје посвећено жртвама оболелих у великој епидамији пегавог тифуса и рањених бораца с почетка Првог светског рата. У име Градске општине Палилула венац су положили Александар Ждрале и члан општинског Већа Ивица Стојановић.

  „Прилика је да се поклонимо сенима и одамо почаст бројним знаним и незнаним херојима, борцима, родољубима и хуманистима који су исписали славне странице историје ратовања на овим просторима, рекао је управник Војне болнице Ниш, пуковник др Јовица Станојковић у поздравној речи присутним званицама. Они су својом храброшћу, одважношћу и пре свега хуманошћу допринели победама у бројним ослободилачким ратовима, дарујући нам највеће вредности данашњице: љубав према отацбини и живот у слободи. Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и будемо њихови достојни наследници. Будућим генерацијама пожелимо да никад не осете горчину ратовања, нагласио је др Станојковић.

  Овим поводом прочитана је и честитка Министра одбране Александра Вулина: „Свим војним ветеранима упућујем срдачне честитке поводом 4. децембра-Дана Војних ветерана. Настављајући традицију старих ратника Војске Краљевине Србије, на данашњи дан прослављамо један од највећих војних празника – Дан војних ветерана, присећајући се једне од највећих прекретница у новијој српској историји- потписивања примирја у Првом балканском рату. Одређивањем овог војног празника имамо дубоку усађену потребу да спасимо од заборава све оне који су учинили дела за памћење кроз културу сећања о постојаности српског народа у протеклим ратовима и за наш народ тешким временима. Честитам вам празник, у нади да ћемо поучени вашим великим делима у будућности добијати нове битке на пољу економије, дипломатије, науке и културе, у жељи да се никада не понове страдања нашег народа и војске у борбеним дејствима и уз обећање да ће Министарство одбране и Војска Србије, као један од чинилаца система одбране, допринети очувању мира како у земљи и региону тако и шире.

  Примирје у Првом балканском рату између савезника Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране, потписано је 4.12.1912. године. Око 400.000 бораца Краљевине Србије добило је статус „Стари ратник“. Бригу о њиховом статусу преузело је Министарство Војно. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије држава и Влада исказали су бригу о ветеранима и одали признање за учешће у одбрани земље. Такав однос према борцима у многоме је утицао на њихову мотивисаност учешћа у ратовима који су уследили.

  Дан војних ветерана, један је од највећих војних празника који се обележава ради очувања културе сећања на војне ветеране и погинуле саборце, вредновања и неговања војних традиција у Министарству одбране и Војсци Србије. (Фото-текст .Д.Видојковић)

  ТВ ЗОНАплус: Обележен Дан војних ветерана