Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 05.10.2018

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ТРЕЋЕ БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ И ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ КОМАНДАНТА

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ТРЕЋЕ БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ И ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ КОМАНДАНТА

  Нови командант Треће бригаде копнене војске је пуковник Слађан Стаменковић. Он је на том месту заменио досадашњег команданта бригадног генерала Предрага Грбића који је, након успешног двогодишњег командовања бригадом отишао у пензију. Примопредају дужности између два команданта извршио је командант Копнене војске, генерал потпуковник Милосав Симовић, 5.октобра на свечаности поводом Дана Треће бригаде копнене војске у касарни „Књаз Михајло“.

  Свечаности су у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, присуствовали и претходни команданти Треће бригаде генерал-мајори Желимир Глишовић и Миле Јелић, начелници и представници Нишавског, Топличког и Пиротског управног округа, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председници и представници општина, секције Клуба генерала и адмирала Ниш, УВП Србије, УПП Србије, ОРВС, представници СПЦ, МУП-а, Црвеног крста Ниш и образовних установа. У име Градске општине Палилула свечаности је присуствовао председник Градске општине Палилула Александар Ждрале и члан општинског већа Ивица Стојановић.

  Досадашњи командант Треће бригаде, бригадни генерал Предраг Грбић је подсетио на славни историјат Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, познатијег као „гвоздени пук“, чије традиције следе припадници Треће бригаде. „У години која је за нама успешно смо реализовали бројне задатке попут вежби и гађања. Чета и вод за заштиту снага били су ангажовани у мисији УНИФИЛ у Либану, док је инжињерија Треће бригаде пружила помоћ Нишу, Прокупљу и Куршумлији – рекао је генерал Грбић, наглашавајући да су одлични резултати плод стабилног командовања, врлодобре обучености, високог професионализма и максималног ангажовања сваког појединца бригаде.

  Поводом дана Треће бригаде награђени су и похваљени истакнути припадници тог војног колектива, док је вредно признање за најбољу јединицу бригаде припало артиљеријско-ракетној батерији 35.артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД којом командује капетан Милан Вељковић, пошто је ова батерија била најбоља у Војсци Србије на гађању артиљеријско-ракетних јединица за противваздушна дејства.

  Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић је у свом говору одао признање досадашњем команданту Треће бригаде бригадном генералу Предрагу Грбићу на успешном двогодишњем командовању бригадом и нагласио да је генерал Грбић трупни официр који је прошао све дужности од командира вода до команданта бригаде, укључујући и оперативно-штабне дужности на оперативном нивоу. Новом команданту пуковнику Слађану Стаменковићу пожелео да све задатке успешно изврши на добробит Треће бригаде, Копнене војске, Војске Србије и наше отаџбине Србије.

  Поводом обележавања Дана Треће бригаде организован је и тактичко-технички збор који су обишли бројни грађани и ученици основних и средњих школа, док је Војни фолклорни насамбл „Шајкача“ извео пригодан програм.(Фото Д.Видојковић)

  РТВ БелАми: Дан Треће бригаде Копнене Војске Србије