Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.11.2017

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  На Војничком гробљу на Делијском вису у Градској општини Палилула, положени су венци поводом Дана примирја у Првом светском рату, на спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен обележју где су сахрањени британски војници. Епископ нишки г. Арсеније, претходно је служио парастос погинулим војницима и жртвама рата а затим се присутним грађанима обратио и ректор Призренске богословије, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, који је подсетио да је слобода једног народа највећа вредност и зато је наша обавеза да палим жртвама одамо дужну почаст. Овим поводом, почаст жртвама великог рата одали су представници Града, градских општина, Војске Србије, полиције, и удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара.

  У име града Ниша венац су положили градоначелник Дарко Булатовић, чланица градског Већа Јелена Митровски и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале. И делегација општине Палилула, на чијој се територији налази Војничко гробље, Бојана Јовић, чланица општинског Већа, Драгана Гавриловић и председник општине Александар Ждрале, поклонили су се жртвама рата. У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Војничко гробље је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс.

  Након одавања почасти српским војницима, челници Града Ниша и Градске општине Палилула, као и других организација и удружења положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског Комонвелта, настало још 1915.године. Поводомо постављања Спомен крста, 12.маја 1929.године, гробље је осветио лично тадашњи владика нишки господин Доситеј. Енглеско гробље се простире на око 300 квадратних метара и ограђено је каменом оградом. Под заштиту закона стављено је 1983. године. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример. Тога дана, како је извештавала штампа, братска сарадња енглеских и српских војника у борби против заједничког непријатеља, још више је учврстила енглеско-српско пријатељство.

  Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, слави се у свим земљама потписницама мира. у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године. У Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. Србија је у „великом рату“ изгубила милион и седамстотина педесет хиљада грађана а у свету је страдало преко 50 милиона људи. (текст и фото Д.Видојковић, ЕКОполис)

  РТВ Бела Ми – Полагање венаца на српском и енглеском гробљу