Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.11.2022

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  Поводом Дана примирја у Првом светском рату, на Војничком гробљу на Делијском вису, на спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен обележју где су сахрањени британски војници, делегација Градске општине Палилула положила је венце.

  Почаст жртвама великог рата одали су представници Града, градских општина, Војске Србије, Војне болнице, полиције, удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара, Савеза извиђача. У име Градске општине Палилула, на чијој се територији налази Војничко гробље, на спомен обележја венце су положили чланови општинског већа Јовица Ралић и Предраг Петровић.

  У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Војничко гробље је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс.

  Након одавања почасти српским војницима, челници Града Ниша и Градске општине Палилула, као и других организација и удружења положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског Комонвелта, настало још 1915.године, простире се на око 300 квадратних метара. Ограђено је каменом оградом и под заштитом је од 1983. године.

  Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, слави се у свим земљама потписницама мира. у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године. У Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. Србија је у „великом рату“ изгубила милион и седамстотина педесет хиљада грађана а у свету је страдало преко 50 милиона људи. Симбол овог државног празника је цвет, Наталијина рамонда. (Д.Видојковић)