Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.05.2019

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

  ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

  Полагањем венаца на споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана, у Нишу, одржана је завршна комеморативна свечаност поводом обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Венце су положили челници града, борачких удружења, полиције, војске. У име Градске општине Палилула венац су положиле председница Скупштине општине Адриана Анастасов. начелница општинске Управе Марија Брајдић и шефица Одсека за правне о заједничле послове општине,Наташа Пећић-Костадиновић.

  Овим поводом грађанима се обратио генерал у пензији Владимир Лазаревић који је командовао приштинским корпусом у одбрани земље од НАТО агресора 1999. године. Лазаревић је уједно и последњи командант треће армије Војске Југославије која је имала седиште у Нишу: „Данас је велики дан за српски народ, али рекао бих и за народ Европе. Данас је дан победе над фашизмом, данас је дан победе над највећим злом 20. века. Град Ниш и Нишлије обележавају достојанствено овај историјски датум. Ми смо пред почетком једног марша Бесмртног пука, а то је симбол свих наших одбрамбених формација кроз све вековне ратове кроз које је српски народ прошао’’, изјавио је генерал у пензији Владимир Лазаревић.

  Свечани марш ‘’Бесмртни пук’’ представља симбол спрског непокора и патриотизма спрског човека, додао је генерал Лазаревић. ‘’У српском човеку је уграђен генетски код а то су непокор, патриотизам и слободољубље. На овај начин ми шаљемо поруку свима нама, али рекао бих и свима њима, а она гласи: Мртве јунаке и хероје земље не заборавите, а живе поштујте’’ Дан победе традиционално је обележен образовним активностима у основним и средњих школама, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања.(текст-фото Д.Видојковић)