Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.03.2022

  О СТАЊУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У ПРЕКОГРАНИЧНОМ РЕГИОНУ НА КОФЕРЕНЦИЈИ У ПИРДОПУ

  О СТАЊУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У ПРЕКОГРАНИЧНОМ РЕГИОНУ НА КОФЕРЕНЦИЈИ У ПИРДОПУ

  Градска општина Палилула-Град Ниш је пројектни партнер на пројекту „Заједничке иницијативе за заштиту природе кроз побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде у прекограничном региону“, (број уговора РД-02-29-85) који спроводи у партнерству са општином Пирдоп у Републици Бугарској. Основни циљ пројекта је да кроз заједничке активности укаже на проблем загађења животне средине у прекограничном региону, да се подстакне значај очувања животне средине, повећа свест јавности о негативним последицама по квалитет ваздуха, земљишта и воде и да се кроз набавку одређене опреме створе предуслови за надзор и превенцију од елементарних непогода.

  У присуству делегације из партнерске општине Палилула, пројектних тимова две општине и сарадника у Пирдопу је 18.и 19.марта одржана радионица и презентација комуналног возила које је општина Пирдоп обезбедила из пројекта. У сали културног центра Пирдопа учеснике скупа поздравили су Ангел Геров, градоначелник општине Пирдоп и Братислав Вучковић, председник Градске општине Палилула. Након анализа једногодишње заједничке активности на пројекту и упознавања гостију из Србије са радом општине представљено је комунално возило које је општина Пирдоп обезбедила за потребе овог програма.

  По речима председника Градске општине Палилула Братислава Вучковића заштита животне средине је основа за будући развој и одржив раст прекограничног региона, тако да су кроз овај пројекат спроведене активности које промовишу заштиту природе и природних ресурса. У циљу размене искустава то смо учинили организацијом заједничких округлих столова, тренинга и обука. Набавили смо одређену опрему за одржавање јавних и зелених површина и надзор и предострожност у животној средини. Пројектни тимови израдили су заједничку студију о заштити природних ресурса у прекограничном региону.

  И овај сусрет партнерских општина, које је повезао ЕУ Интерег ИПА Програм Прекограничне сарадње Бугарска – Србија, протекао је у изузетно срдачном пријему. Договорено је да се и након завршетка овог пројекта сарадња две општине настави. Једна од бројних идеја, које су потекле на овом сусрету, да се у знак успешне сарадње у општинама на одређеним локацијама засаде саднице јоргована и да по једна улица понесе назив партнерске општине.

  Укупан буџет пројекта „Заједничке иницијативе за заштиту природе кроз побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде у прекограничном региону“, који се ко-финансира у оквиру ЕУ Интерег ИПА Програма Прекограничне сарадње Бугарска – Србија износи 303.494,74 еура, од чега је 284.758,21 еура донација Европске уније, док је 18.736,53 еура учешће пројектних партнера на пројекту. (Текст-Фотогрфије Драган Видојковић)