Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.01.2018

  О ГРАЂАНСКОМ ВАСПИТАЊУ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  О ГРАЂАНСКОМ ВАСПИТАЊУ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  У оквиру програме наставе из „грађанског васпитања“, Градску општину Палилула посетили су ученици шестог разреда Основне школе „Коле Рашић“ са наставницом Бранкицом Лукић. Они су изразили жељу да у разговору са руководством општине добију објашњење који су то нивои, гране власти и садржај рада локалне самоуправе.

  Са ученицима су разговарали, председник општине Александар Ждрале и начелница општинске Управе Марија Брајдић а одређена објашњења о раду органа општинске власти дале су и Марија Ћирић и Анђела Милојевић, запослене у општинској Управи. Ученици су се добро припремили па је било више питања о појединостима разумевање улоге и места грађана у власти и у друштву, правима и дужностима. Овим поводом, упознали су председника са пројектом који има за циљ да понуди одговор „да ли се поштује уредба о забрани продаје алкохола и цигарета малолетним лицима“ у насељу где ради школа као и о првим резултатима анкете са грађанима.

  Овај наставни предмет, по речима наставнице Бранкице Лукић, омогућава развијање ученичке креативности у решавању друштвених проблема, критичког мишљења и расуђивања. Пружа могућност ученицима да постану активни учесници у процесу образовања и васпитања и да изграде сазнања, способности и вредности неопходне за формирање аутономне и креативне личности, отворене за договор и сарадњу, која поштује себе и друге. Неговање истраживачког духа и развијање способности рада у тиму, стварање осећаја одговорности и подизање свести ученика о њиховом месту у друштву и могућностима да утичу на своју стварност, основе су образовних, васпитних и практичних циљева наставног програма „грађанског васпитања“, Текст и фотографије Д.Видојковић, ЕКОполис