Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 01.01.2016

  НОВОГОДИШЊА НОЋ СА ТОПЛИНОМ У СРЦУ

  НОВОГОДИШЊА НОЋ СА ТОПЛИНОМ У СРЦУ

  Градска општина Палилула у Нишу организовала је програм дочека Нове 2016.године, “У срцу Палилуле. Традиционално окупљање и дружење грађана, у старој чаршији, на великој позорници, код Палилуске рампе и пијаце, од 18:30 сати отпочело је пројекцијом документарног филма „СТАРИ НИШ-МОЈ НИШ“.

  Оно чему се највише радују деца сачекало их је на организованом дочеку у Палилули. Око 1.200 кутија са слаткишима и играчкама. Њиховој радости ни зима није могла ништа. “Мало је хладно, али ми чекамо Деда Мраза”, каже једна мама. Нису морали много да чекају – Деда Мраз је стигао око 21:00 сат, да испуни жеље. “Сва деца су ове године била добра”, рекао нам јуе Деда Мраз. Пакетиће за најмлађе обезбедила је општина Палилула. “Потрудили смо се да свима изађемо у сусрет, била је велика гужва, а било је и оних који су долазили и више пута”, каже председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. Можда су малишани извесно време провели на хладном ваздуху, али су, сви кажу, у овој новогодишњој ноћи остали са топлином у срцу.

  Уз глумце Народног позоришта у Нишу, Ивану и Рикија Недовића и новинара Драгана Жику Стојановића, водитељке програма Зоране и Ане (РТВ Белами) дочек Нове 2016. године у Градској општини Палилула употпунили су DJ JOHNNY, Дејан Рајчић и Хуманитарни бенд, LA CAMPANELLA, оркестар Права ствар, трубачи-победници Гуче – оркестар Саше Крстића.

  Они који су одлучили да дочекају Нову годину на Палилули, осим Деда Мраза и добре забаве могли су да пробају рибљу чорбу, пасуљ, гулаш, мућкалицу, кувани купус, специјалитете са роштиља. Све то захваљујући члановима Удружења угоститељско-туристичких посленика Ниша, који су под покровитељством Градске општине Палилула, у новогодишњој ноћи, организовали на Палилулској пијаци такмичење у спремању јела националне кухиње под називом „ПАЛИЛУЛСКИ златни КОТЛИЋ“. Стара народна јела из овог краја и специјалитети са роштиља могли су да се дегустирају бесплатно. О томе су бринули председник Удружења, Зоран Мирашевић, Никола Мандић, Радмила Шакић…“Јела која су се правила у прошлости, поново постају актуелна. По начину како се и од чега праве „стара народна јела“ спадају у категорију све актуелније здраве хране и могу бити атрактиван део туристичке понуде. Захваљујем председнику општине Палилула, Бобану Џунићу што је прихватио нашу иницијативу де будемо део програма Дочека Нове године овде у срцу Палилуле, која је по много чему симбол старе чаршије и боемског начина живота. По речима Николе Мандића „Американца“, народна гастрономска традиција и вештине наших кувара и домаћица, у све већем броју ресторана поред роштиља привлачи пажњу туриста. Ова јела нису само интересантна и пикантна, него и по начину како се и од чега справљају.

  У поноћ, уз ватромет, торту, шампањац, честитке домаћина-председника општине Палилула Бобана Џунића засвирали су трубачи, бендови LA CAMPANELLA и Права ствар. Нова година је стигла Палилуло! (Д.Видојковић)