Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.04.2016

  НОВИ НИШ- ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

  НОВИ НИШ- ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

  Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у нишкој градској општини Палилула положила је камен темељац за прву фазу пројекта „Нови Ниш“ на простору некадашње касарне „Бубањски хероји“, који предвиђа изградњу укупно 1.000 станова у стамбено-пословном комплексу. Полагању камена темељца, после пет година чекања, присуствовао је и амбасадор САД у Србији Кајл Скат, директор компаније „Цлеан Еартх Цапитал“ Филип Беј, градоначелник Ниша др Зоран Перишић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, као и председник Градске општине Палилула Бобан Џунић.

  Рок за завршетак комплекса је 2021. година, а први станови и усељења су предвиђена већ у 2018. Простор некадашње касарне „Бубањски хероји“ обухвата 15 хектара земље на којој ће бити изграђени станови, али и болница, универзитетски центар, шопинг мол, и други објекти. Министарство одбране Србије ће добити око 320 станова за решавање стабменог питања припадника војске.

  „Ово је веома важан пројекат за Ниш, југ земље целу Србије“, нагласила је министарка Михајловић. Она је казала да ће се у првој фази градити 300 станова и касније још око 700 станова. „Ниш ће добити модерно насеље, модеран концепт живота, где ће радити и наши грађани и домаће компаније“, поручила је Михајловић и додала да је тај пројекат нови почетак за грађане Ниша и да тако треба да се развија сваки део Србије. Министарка је рекла да ће тај пројекат много значити за српску грађевинску индустрију и да ће на стотине наших компанија бити ангажовано. Министарка је рекла да многи нису веровали да ће бити превазиђене све препреке за реализацију тог пројекта, што је решено заједно са градским властима у Нишу, али и уз подршку амбасадора Ската.

  Амбасадор Скат је истакао да „Нови Ниш“ има велики потенција за нове инвестиције и нова радна места, као и да је то модеран вишенаменски модел развоја први тог типа у Србији. „Ово је одличан пример јавно-приватног партнерства и пример како приватне и државне компаније могу да раде заједно на корист свих“, казао је Скат и нарочито похвалио ангажовање потпредседнице владе Михајловић. Према његовим речима, то је пример како влада и приватни инвеститори могу да раде заједно на пројектима за добробит привреде и грађана. Скат је додао да је тај пројекат и добар пример конверзије војног земљишта у цивилно и да може да буде модел сарадње и за друге сличне локације.

  Директор компаније „Цлеан Еартх Цапитал“, која је инвеститор, Филип Беј је захвалио потпредседници владе Михајловић и додао да сами радови на градњи поцети већ следеће недеље. У првој фази, чија је вредност три милиона евра, биће изграђена четири стамбена објекта са 300 станова, а први објекат ће имати 76 станва различитих структура.

  Председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, на чијој територији се остварује пројекат „НОВИ НИШ” изразио је велико задовољство реализацијом ове инвестиције. Он је то пренео његовој екселенцији Амбасадору Скату и директору компаније „Цлеан Еартх Цапитал“, господину Филипу Беју. Палилула је територијална организација Града Ниша у којој живи више од 80.000 становника.

  Касарна“Бубањски хероји“ је продата компанији „Цлеан Еартх Цапитал“ из САД пре пет година. Инвеститор је од града Ниша добио грађевинску дозволу за 106.000 квадрата, од чега више од 21.000 квадрата биће дато граду који ће то пренети Министарству одбране због земљишта. На овом простору биће изграђена дечја болница и амерички универзитет и други садржаји. Градско веће Ниша је усвојило Анекс првог уговора о преносу права на коришћење непокретности у државној својини, па је омогућен почетак радова.(.Д.Видојковић)