Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 06.08.2022

  НОРВЕШКА ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ЛОГОР СМРТИ У КАРАШЈОКУ ПОВЕЗАЛА ДВА ПРИЈАТЕЉСКА НАРОДА

  НОРВЕШКА ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ЛОГОР СМРТИ У КАРАШЈОКУ ПОВЕЗАЛА ДВА ПРИЈАТЕЉСКА НАРОДА

  У препуној сали биоскопа Одеон у граду Мос у Норвешкој, одржана је претпремијера филма Логор смрти у Карашјоку.

  Песмом ,,Тамо далеко“ у извођењу Андреја Стојановића на пиану и Јоерна Олсена најављен је почетак пројекције филма Логор смрти у Карашјоку. Овом догађају присуствовали су представници норвешких власти као и представници српске амбасаде у Ослу и Црквена општине свети Василије Острошки из Осла. Филм је изазвао велике емоције код публике. На крају пројекције публика је поздравила филм дугим аплаузом. Присутне је поздравио заменик градоначелник Моса Тор Петтер Екролл које захвалио филмској екипи на урађеном послу и истакао значај овог пројекта у смислу поштовања према страдалим српским логорашима. Градончелник Карашјока Свеин Атле Сомбy изразио је жаљење због свега што су Српски логораши доживели и изразио велику захвалност српском народу. Делегација Града Ниша присуствовала је претпремијери филма у саставу: Душица Давидовић, заменик градоначелника, председник Градске општине Палилула Ниш, Братислав Вучковић, већник проф. др Мишко Живић и потомак страдалог Србина Крсте Јоцића, Ивана Јоцић Веселић.

  Заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић је захвалила норвешком народу на храбрости да помогне српским страдалницима за време Другог светског рата у норвешким логорима и позвала присутне на премијеру филма Логор смрти у Карашјоку 25.08.2022 у Нишу.

  Бранко Димовић Димески продуцент филма је истако да је проекција филма пред многобројном публиком и представницима власти две земље заправо велика победа истине и да чињеница данас о страдалном српском народу говоримо са поштовањем у Норвешкој отвара ново поглавље о односу на историјске чињенице али и у односима два пријатељска народа. Димовић је најавио премијеру филма 25.08.2022 године у Нишу а само неколико дана касније и у Београду, преноси Ђорђе Бојанић (Српска историја, https://www.srpskaistorija.com/). Редитељ филма “Логор смрти у Карашјоку” Кјетил Палмqуист захвалио се публици и својим колегама на постигнутом циљу и најавио нове пројекте у будућности.

  Претпремијера филма Логор смрти у Карашјоку у биоскопу Одеон, Мос, Норвешка