Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.12.2017

  НИШ ДОБИО НОВИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

  НИШ ДОБИО НОВИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

  У присуству званичника државног врха Србије, представника Нишавског и свих округа југа и југоистока наше земље, здравствених установа и неколико хиљада грађана нишког краја, у недељу 17.децембра свечано је отворен и предат на коришћење нови Клинички центар Ниш, први од четири који у наредних неколико година треба да буду завршени. Свечаности у Нишу присуствовали су председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић, министри у српској влади, председник Републике Српске Милорад Додик и бивши председник наше земље Томислав Николић.

  Пошто је сa проф. др Зораном Радовановићем и његовим сарадницима и гостима обишао изузетно модерне здравствене капацитете у новосаграђеном и од темеља реконструисаном старом објекту, који је почео да се гради још пре скоро четири деценије, али никада није завршен, председник Вучић је обраћајући се окупљенима рекао: „Срећан сам јер смо у Нишу показали да умемо, знамо и можемо и да свако може да направи чудо ни из чега и да реши проблем и одговори на изазов“. „Највећу бољку друштва прележали смо баш на овом месту, одустајања нема, Србија неће да одустане“, навео је Вучић. „Живот и здравље наш су најсветији задатак. Србији су потребни здрави људи, а њима здрава Србија. Овде се те две вредности срећу и удружују и дају нову наду“, рекао је Вучић. „Овде та здрава Србија радна, вредна, упорна даје могућност људима из Ниша, Лесковца, Врања и Прокупља, Пирота и из целе државе и региона да ураде за њу највише што појединац данас може да уради за своју земљу, да буде здрав и храбар и да такав може још више и боље да ради и за себе и за њу“, истакао је Вучић. Најавио је да ће се наставити улагање у болнице, домове здравља, опрему и да ће се радити на стварању бољих услова за рад за здравствене раднике.“Хоћемо да Србија стално буде боља, развијенија и јача, да достигнемо врхове, да нема препрека и граница, да будемо лидеру у раду, здрављу…“, назначио је председник Србије. Говорећи о оптимизму воље, рекао је да је то наша способност да оно што желимо трудом, радом упорношћу и неодустајањем остваримо. Захвалио је свима који су учествовали у пројекту обнове и изградње Клиничког центра, који су, како је рекао, уложили напоре, знање, труд и рад да остваре стари сан и поставље циљеве пред нас.

  У изградњу новог и реконструкцију старог објекта и опремање нових института, завода и клиника у Клиничком центру Ниш, који ће после ове свечаности бити очишћен, стерилисан и предат на коришћење најкасније кроз седам дана, уложено је преко 50 милиона евра. Око 35 милиона евра су финансијска средства из кредита које је Србија добила под повољним условима од Европске инвестиционе банке, а око 17 милиона за набавку најсавременије опреме обезбедила је из сопствених извора држава Србија, рекао је председник Србије Александар Вучић. Међу званицама, овом догађају присуствовао је и председсник Градске општине Палилула Александар Ждрале са сарадницима.

  Клинички центар у Нишу има 50.000 квадрата, 38 клиника и 1.525 болничких постеља, што га чини другим највећим здравственим центром у Србији после Клиничког центра Србије. Једна зграда КЦ Ниш је реконструисана, а друга је направљена из темеља и има седам нивоа. Клинички центар Ниш имаће банку крви, посебан простор за трансплантиране пацијенте, као и простор за буђење пацијената из анестезије. Све собе у новој згради биће двокреветне, а како је рекао министар Лончар, неће бити трокреветних соба, нити преграђивања како би се направило још места. Сама зграда Клиничког центра је „паметна“, односно целом зградом управља се из контролне собе.Обезбеђена је и техника како би Клинички центар био независтан када је реч о води и струји и да, ако се деси нека већа хаварија у Нишу, зграда може седам дана независно да се не снабдева водом и струјом. Реконструкција и изградња новог објекта коштала је 32 милиона евра. То је део новца, од 150 милиона евра, колико је Србија добила од Европске инвестиционе банке за реконструкцију и изградњу четири клиничка центра у Србији. Најсавременија опрема купљена је средствима из буџета Републике Србије. Председник Србије Александар Вучић је претходно обишао радове на Коридору 10 у Грделичкој клисури и радове на изградњи фабрике „Цумтобел“ у Сувом Долу.

  Изградња и хелиодрома: Директорат за цивилно ваздухопловство наменио је 15 милиона динара за изградњу најсавременијег хелиодрома у Клиничком центру Ниш. Уговор о донацији предала је министру здравља Златибору Лончару, директорка Директората Мирјана Чизмаров. „То ће бити најсавременији хелиодром у Србији који ће омогућити ефикасно медицинско збрињавање свих повређених у саобраћајним несрећама. Једини хелиодром који је у функцији је на ВМА“, рекла је Чизмаров новинарима у Нишу. Министар здравља је појаснио да ће тако КЦ Ниш бити једини клинички центар у Србији који ће имати простор за слетање хеликоптера „То је важно због коридора који долазе и збрињавања свих повређених у саобраћајним несрећама“, рекао је Лончар. (Д.Видојковић, ЕКОполис)