Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.12.2019

  „НЕ У МОМ ПАРЛАМЕНТУ“

  Председница Народне скупштине отворила је 14.децембра Седму Националну конференцију Женске парламентарне мреже у Дому Народне скупштине под називом „Не у мом парламенту“ и том приликом истакла да је циљ да жене посланице и одборнице из читаве Србије укажу на кључне проблеме жена, као и да се отвори дебата о важној теми говора мржње према женама.

  Гојковић је навела да Србија и Народна скупштина придају велики значај унапређењу положаја жена, као и да су остварени значајни помаци, пре свега у доношењу добрих закона, а да је сада важно да се фокусирамо на њихово доследно спровођење како би смањили насиље према женама, економски их оснажили, омогућили бољу заступљеност и видљивост.

  У раду овог скупа учествовала је и делегација женске одборничке мреже Градске општине Палилула.

  Говорећи о заступљености жена, Гојковић је рекла да су данас у Скупштини 94 народне посланице, да се налазе на многим руководећим функцијама на републичком нивоу, али да на регионалном и локалном нивоу, жене нису довољно заступљене да би могле да утичу на креирање политика заједница у којима живе. „Имајући у виду све изазове који се налазе на путу пуне родне равноправности, важно је да ми овде имамо свест да представљамо жене у Србији. Преко нас посланица, одборница, градоначелница се чује и њихов глас и жеља да наставимо рад на изградњи друштва у коме ћемо сви бити потпуно једнаки и равноправни“, поручила је Гојковић.

  Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио навео је да је ова конференција добар показатељ успешног превазилажења политичких подела, истакавши дијалог као одлично средство за политичко унапређење. Он је додао да ће Мисија ОЕБС наставити да подржава Женску парламентарну мрежу као успешан показатељ правца у коме треба да се креће српско друштво. Саша Милер из Швајцарске канцеларије за сарадњу нагласила је постојање напретка у области родне равноправности у Србији, али је поручила да су жене и даље изложене разним облицима дискриминације. Према њеним речима, још увек се може приметити присуство сексизма и подржавање традиционалних норми понашања у друштву.

  Програмска аналитичарка Жељка Топаловић из УНДП истакла је унапређење родне равноправности као неопходност, објаснивши да је истовремено јако важно да тај процес буде усклађен са циљевима одрживог развоја Уједињених нација. Она је подвукла да родна равноправност није искључиво проблем парламентараца, већ и грађана, медија и државе.