Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.06.2018

  НАШЕ ДУХОВНО, КУЛТУРНО И ЕКОЛОШКО СРЕДИШТЕ НА ФИЛМУ

  НАШЕ ДУХОВНО, КУЛТУРНО И ЕКОЛОШКО СРЕДИШТЕ НА ФИЛМУ

  Програм петнаесте Међународне смотре еколошког и археолошког филма “ЕКОПОЛИС фест“ ове године одржан је у оквиру пројекта „Палилула као духовно , културно и еколошко средиште“ под покровитељством Градске општине Палилула. На Програму овогодишње Смотре, у ДЕЛИ центру Ниш, од 31.маја до 07.јуна, видели смо 21.филм из: Италије, Немачке, Црне Горе, Бугарске и Србије. По речима организатора, Медијске еколошке мреже, део програма приказан је на Палилулској вечери у Нишу, у Дому културе у Књажевцу а најављено је гостовање ЕКОПОЛИСфеста и у Медија центру Бор.
  У оквиру сарадње са Филозофским факултетом у Нишу, и ове године је петнаест студената Департмана за комуникологију и односе са јавношћу учествовало у припреми и реализацији програма Међународне смотре еколошког и археолошког филма.

  У веома садржајном избору археолошких филмова посебно је запажен програм аутора из Србије који су из године у годину све присутнији на овој смотри.
  Део програма ЕКОПОЛИСфеста приказан је 3.јуна у оквиру пратећег програма Палилулеске вечери, пројекцијом документарног филма ,,Културна баштина Пирдопа и Палилуле очувана кроз векове,, настао у продукцији партнерских општина Пирдоп (Бугарска) и Палилула (Србија). Филм је остварен кроз INTERREG – IPA Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија уз подршку ЕУ и приказује туристичке и културне потенцијале две општине који могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе.
  По традицији и 15. ЕКОПОЛИС фест обележио је Светски дан заштите животне средине-5.јуни. Приказан је избор програма Завода за заштиту природе Србије – „70 година заштите природе“, промовисано стваралаштво документаристе учитеља Владимира Манића, уз пројекцију дугометражног документарног филма „Кликтај дивљине“ (у Нишу) и документарно-играног етно филма ,,Још само трен“ (у Књажевцу). О улози и значају документарно-еколошког и етно филма у образовању младих, истраживању заштићеног подручја Стара планина и ауторском раду учитеља Владимира Манића, који траје више од 25 година, говорили су проф.др Владета Радовић са Филозофског факултета у Нишу и Драган Видојковић, уметнички директор ЕКОполис феста. У оквиру „дана екологије“ приказан је и документарни филм РТВ М Књажевац и ЕКОполис мреже „Ка еколошком друштву – Књажевац мој екополис“

  Међународна смотра еколошког и археолошког филма-ЕКОПОЛИСфест настала је 2004.године као пројекат ЕКОПОЛИС-а, Медијске еколошке мреже Србије. Замишљена је као врхунски догађај у култури ван Београда, који има за циљ да представи савремена остварења документарног филма из области екологије, заштите животне средине, одрживог развоја, археологије и туризма. „Желимо да подстакнемо филмске-тв ствараоце, као и органе локалних власти и грађане у региону ЕУРОБАЛКАН, да активно партиципирају у сагледавању актуелних еколошких проблема, њиховом рангирању и међусобној сарадњи на упознавању и очувању природних ресурса, културних вредности у Граду Нишу и пограничној области Нишавске котлине и јужне Србије, истиче уметнички директор Смотре, Драган Видојковић. Он је за следећу годину најавио нови коцепт организације и програма ове манифестације у култури. За петнаест година трајања ЕКОполис феста, приказано је преко 300 документарних филмова аутора из Србије и Црне Горе, Бугарске, Шпаније, Италије, Француске, Немачке, Аустралије, Русије, Белгије, Швајцарске, Ирана, Ирака, Грчке, Словачке, захваљујући доброј сарадњи са културним центрима и амбасадама ових земаља, Народним музејом у Београду, Заводом за заштиту природе Србије. Сваке године, смотра је део програма градске славе Града Ниша “Св.цар Константин и царица Јелена” и планетарне еколошке кампање “Clean up the World”. ЕКОполис фест подржава Градска општина Палилула-Ниш, Филозофски факултет и Факултет заштите на раду у Нишу, НКЦ, ЈКП Наиссус, ЈКП Медиана, ТОН, ГО Пантелеј, Удружење стваралаца Ниша, Мултимедијално удружење уметника “Цар Константин”, Омладински савет. (ЕКОполис инфо)

  ИСДУ-ЉУДИ: О ЕКОЛОГИЈИ, проф.др Владета Радовић