Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.02.2018

  НАКОН ОБУКЕ УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ „БУДУЋИМ ПРЕДУЗЕТНИЦАМА“

  НАКОН ОБУКЕ УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ „БУДУЋИМ ПРЕДУЗЕТНИЦАМА“

  У Нишком културном центру, 8.и 9.фебруара одржана је едукација, за особе женског пола са територије општине Палилула, под називом „ПУТ ДО УСПЕШНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ“. Након савладаног програма обуке, Адриана Анастасов председница Скупштине ГО Палилула и Јаворка Ранђеловић, Координаторка женске одборничке мреже у Скупштини ГО Палилула, уручиле су сертификате будућим „предузетницама“.

  Овај дводневни програм, који је иницирала Градска општина Палилула, одржан је у оквиру пројекта „Пружање помоћи женама за лакше самозапошљавање и запошљавање кроз едукацију у области предузетништва“, у склопу реализације „Стратегије за унапређење родне равноправности Градске општине Палилула-Ниш са Акционим планом 2017–2021. године“, истакла је Адриана Анастасов, председница Скупштине ГО Палилула, која је са тимом Одсека за привреду и локални развој ГО Палилула (Милан Николић и Драган Стоиљковић) отворила овај скуп.

  Будуће предузетнице, првог дана едукације, обишао је и поздравио, Александар Ждрале, председник општине Палилула. Он је нагласио да програм економског и друштвеног оснаживања жена, подразумева и стварање услова за њихово укључивање у едукативне програме, умрежавање и покретање сопственог посла, почев од основне идеје до могућих модалитета реализације. За полазнице обуке организатор пројекта је припремио специјалну брошуру са основним информацијама о конкурсима, јавним позивима и програмима у области развоја предузетништва. Предавачи дводневне едукације из Националне службе за запошљавање и стручне службе Одсека за привреду и локални развој Управе Градске општине Палилула, потрудили су се да објасне Законску регулативу, класификацију делатности и правне аспекте бизниса. Упознају полазнице обуке са пословним идејама, Основама предузетништва – појам, значај, специфичности и предности, Поступку и условима оснивања предузетничке радње, Паушалном опорезивању самосталних делатности, О правним формама привредних друштава, Порезима и доприносима за предузетнике, О порезима и доприносима на приходе од самосталних делатности , О основама пореског система у Србији и ПДВ. Другог дана обуке разговарало се о изради и значају Бизнис плана.

  Градска општина Палилула је усвајањем „Стратегије за унапређење родне равноправности Градске општине Палилула-Ниш са Акционим планом 2017–2021. године“ сагледала целокупну локалну политику у циљу елиминисања дискриминације жена, побољшања њиховог положаја и интегрисања принципа родне равноправности у све области деловања институција система и увођења родног буџетирања у свој буџет. (Текст-фотографије, Д.Видојковић, ЕКОполис)

  ТВ КОПЕРНИКУС – Обука „Пут до успешне предузетнице“