Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.03.2016

  НАКОН ДВА ИНЦИДЕНТА – АКЦИЈА ХВАТАЊА ПАСА НА СТАРОМ ГРОБЉУ

  НАКОН ДВА ИНЦИДЕНТА - АКЦИЈА ХВАТАЊА ПАСА НА СТАРОМ ГРОБЉУ

  Два дана за редом, у кругу Старог гробља „Горица“, пси луталице напали су пролазнике и нанели им телесне повреде. Грађани који живе у близини Старог гробља, кажу да су пси постали веома агресивни и да су они у свакодневном страху. На овај проблем већ више месеци указује и Градска општина Палилула на чијој тертиторији се налази гробље. Законом о добробити животиња (2009) и одлуком Града о поступању са псима и мачкама луталицама регулисан је поступак у овој области. Нажалост због недостатка средстава и услова збрињавања животиња, ова одлука се до сада селективно примењивала. Једино дугорочно решење је азил-каже председник општине Палилула Бобан Џунић. Стално сам на терену и у контактима са грађанима сагледавамо актуелне проблеме који утичу на квалитет живота становника. На опаснос од паса луталица указујемо надлежним органима од почетка нашег мандата. Само у овој години наша комунална инепекција општине поднела је више од 35 решења ЈКП „Медијани“ да поступе по пријави грађана.

  Како би се стало на пут учесталим нападима паса на грађане, радници „Медијане“ организовали су хајку на псе луталице на Старом гробљу. У присуству руководства општине Палилула, ову акцију обезбеђивали су комунални полицајци и комунални инспектори општине Палилула уз асистенцију и полиције, јер су претходне покушаје хватања паса осујећивали грађани из околних зграда. Овакве акције увек прати отпор појединих грађана, међутим, решени смо да у току данашње акције похватамо све псе и пребацимо их у прихватилиште на Бубњу. Пси ће у прихватлишту бити стерилисани и чиповани а они који имају младунце предаћемо Друштву за заштиту животиња, изјавио је директор сектора хигијене ЈКП „Медијана“ Љуборад Стевановић. Нажалост, због непостојања азила животиње се после спроведеног поступка враћају на места одакле су ухваћена. Радници зоо-службе ЈКП „Медијана“ последњих месеци приметили су на улицама Ниша већи број паса и то без чипова. Постоје основане сумње да део паса луталица потичу из приватних азила на градском подручју. По речима Стевановића, у приватним азилима псе не стерилишу и њихов број се константно повећава. Сумњамо да их власници азила пуштају напоље када више не могу да воде бригу о њима“.

  „Покренули смо иницијативу, и то доставили Скупштини града Ниша, да се простор Старог гробља „Горица“ прогласи „меморијалним парком“, каже председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе урађен је пројекат реконструкције гробља. Уложена су значајна средства да се простор гробља огради, реконструишу источна и западна капија, да се нагомилане депоније уклоне у уреде стазе. Међутим, ове акције остају без резултата. Зато што није одређена установа која би бринула о одржавању овог простора са уништавањем гробља се наставило. Простор су запосели чопори паса, вандали и даље уништавају преостале споменике, растиње је прекрило гробове. Наша општинска управа и комунални инспектори немоћни су да нешто више ураде јер за то немају овлашћења – истиче председник општине Палилула. Чопор паса, који је ових дана напао пролазнике у кругу старог гробља, покренуо је јавност и све одговорне субјекте да преиспитају свој однос према овом проблему. (Д.Видојковић, ЕКОполис)