Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.11.2021

  НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  На Војничком гробљу на Делијском вису, поводом Дана примирја у Првом светском рату, на спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен обележју где су сахрањени британски војници. положени су венци, Претходно је одржам парастос погинулим војницима и жртвама рата. Почаст жртвама великог рата одали су представници Града, градских општина, Војске Србије, Војне болнице, полиције, удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара, Савеза извиђача.

  У име Градске општине Палилула, на чијој се територији налази Војничко гробље, на спомен обележја венце су положили председник општине Братислав Вучковић и председник Скупштине Никола Божић.

  У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Војничко гробље је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс.

  Након одавања почасти српским војницима, челници Града Ниша и Градске општине Палилула, као и других организација и удружења положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског Комонвелта, настало још 1915.године, простире се на око 300 квадратних метара. Ограђено је каменом оградом и под заштитом је од 1983. године.

  Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, слави се у свим земљама потписницама мира. у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године. У Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. Србија је у „великом рату“ изгубила милион и седамстотина педесет хиљада грађана а у свету је страдало преко 50 милиона људи. (текст и фото Д.Видојковић, ЕКОполис)

  Na Starom Vojničkom groblju u Nišu, služen je parastos i odata pošta stradalim srpskim vojnicima – TV Belle Amie