Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.01.2021

  НА СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА НИША ОД ТУРАКА ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ

  НА СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА НИША ОД ТУРАКА ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ

  Поводом Дана ослобођења Ниша од Турака 11.јануара, делегација Градске општине Палилула, Братислав Вучковић председник општине и Бојана Јовић, заменица председника Скупштине општине, положила је венац на Споменик ослободиоцима на Тргу Краља Милана.

  Овим поводом, након руководства града, венце су положили и представници округа, војске, полиције и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије. Ниш је ослобођен 11.јануара 1878 године а српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве. Књаз Милан Обреновић тада је испред тврђаве са поносом узвикнуо „Ова застава за нас је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”. Поводом овог важног историјског догађаја за Град Ниш у Светосавском дому одржана је и свечана седница Скупштине Града на којој су додељена највише градско признање – награду 11.јануар.

  Председник Скупштине Града Бобан Џунић и заменица Градоначелнице Ниша Душица Давидовић, уручили су награде овогодишњим лауреатима. Међу награђенима су, у конкуренцији колектива, Дом здравља Ниш и музичка групи „Лутајућа срца“. У конкуренцији појединаца добитници су мр Новица С.Ранђеливић, научни радник, економски историчар и публициста, Милоје Бранковић, директор EcotradeBG и постхумно – Саша Сеферовић, анестетицар Клиничког центра Ниш. Награду 11.јануар, која је установљена 1995 године, чине диплома, статуета „Ослободиоцима Ниша“ и новчани износ од 100 000 динара по добитнику.(Д.В)