Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.06.2016

  МОРАВСКА РЕГАТА-„УЧИТЕЉ ВИДЕН ЈОВАНОВИЋ“ ПОСТАЛА ТРАДИЦИЈА

  МОРАВСКА РЕГАТА-"УЧИТЕЉ ВИДЕН ЈОВАНОВИЋ" ПОСТАЛА ТРАДИЦИЈА

  На обали реке Јужне Мораве, код моста у селу Лалинац, након трочасовног спуста, успешно је завршена 3.Моравска регата „Учитељ Виден Јовановић“, коју је организовала Градска општина Палилула уз подршку Удружења рекреативних риболоваца «ЕКО ФИШИНГ». Доброи временски услови учинили су да се предвиђен програм спуста Јужном Моравом, од села Клисуре у општини Дољевац до села Лалинац оствари у потпуности. По речима председника Бобана Џунића овај спортско рекреативни програм, имао је за циљ да прикаже вештине и спретност учесника регате, које захтева рафтинг као екстремни спорт, да промовише здрав начин живота, лепоте Јужне Мораве и активности заштите животне средине.

  „Обавили смо еко мониторинг реке, организовали камп учесника и такмичење у припремању рибље чорбе – нагласио је председник општине Палилула. Бобан Џунић је на завршној свечаности у селу Лалинац, похвалио све учеснике и организаторе Регате и захвалио на подршци организацијама и установама, Савету грађана села Лалинац, Удружењу „ЕКО фишинг“, које су допринеле успешној припреми и реализацији ове јединствене спортско рекреативне манифестације. Посадама и такмичарима у припремању рибље чорбе су уручене захвалнице, медаље и пехари.

  Градска општина Палилула установила је 2014.године одржавање спортске манифестације МОРАВСКА РЕГАТА-„УЧИТЕЉ ВИДЕН ЈОВАНОВИЋ на Јужној Морави у спомен на храброг учитеља Видена Јовановића. Његова велика жртва и после 18 година се у општини Палилула памти. Утопио се спасавајући свог ученика Младена Пејчића из Власинског језера. који је упао у вртлог језера.

  На трећој Моравској регати учитељ „Виден Јовановић“, која је одржана у идеалним временским условима учествовало је 15 посада. Међу учесницима била је и екипа Руско-Српског хуманитарног центра. Ова активност, која је била део програма овогодишње Палилулске вечери у данима „Св.цара Константина и царице Јелене“, завршена је у селу Лалинац дружењем учесника и гостију уз културно-забавни програм.