Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.06.2018

  МОРАВСКА РЕГАТА УЧИТЕЉ „ВИДЕН ЈОВАНОВИЋ“ У ЗНАКУ ЕКО МОНИТОРИНГА

  МОРАВСКА РЕГАТА УЧИТЕЉ "ВИДЕН ЈОВАНОВИЋ" У ЗНАКУ ЕКО МОНИТОРИНГА

  Након трочасовног спуста, успешно је завршена 5.Моравска регата „Учитељ Виден Јовановић“ 2018, коју је организовала Градска општина Палилула уз подршку Удружења рекреативних риболоваца «ЕКО ФИШИНГ». Старовало се из села Клисура у општини Дољевац, у суботу 9.јуна, на обали Јужне Мораве. Након окупљања и поздравне речи Александра Ждралета, председника Градске општине Палилула и Горана Јовановића, сина учитеља Видена, чланове посада је о правилима ове спортско рекреативне активности упознао Нинослав Миленковић, председник Удружења рекреативних риболоваца ЕКО ФИШИНГ. Овај спортско рекреативни програм, који је већ постао традиција у општини Палилула, по речима председника општине, има за циљ да прикаже вештине и спретност учесника, које захтева рафтинг као екстремни спорт, да промовише здрав начин живота, лепоте Јужне Мораве и активности заштите животне средине. На петој Моравској регати стартовало је седам посада и пет кануа.

  Добри временски услови и водоток реке учинили су да се програм спуста Јужном Моравом, од села Клисуре у општини Дољевац до села Лалинац у општини Палилула оствари безбедно. Председник општине Палилула Александар Ждрале, са сарадницама, начелницом Управе општине Маријом Брајдић и секретаром Скупштине општине Слободанком Ђорђевић Младеновић, били су међу учесницима Регате. „Овај спортско рекреативни програм, који захтева рафтинг као екстремни спорт, приказао је вештине и спретност свих учесника. Наше путовање Јужном Моравом остаће свима у драгој успомени. И ове године, забележили смо уз подршку Медијске еколошке мреже Србије ЕКОполис богатство флоре и фауне у овом току реке као и неке појаве неодговорног понашања становника које угрожавају животну средину, попут одбачених кеса и пластичне амбалаже дуж обале реке или неконтролисане експлатације шљунка“, каже председник општине Палилула.

  У форсирању реке Јужне Мораве, на 5.Моравској регати „Учитељ Виден Јовановић“ 2018, у дужини од 18 километара, најуспешнија је била посада ЕПС-Електродистрибуције Ниш. Друго место и пехар освојила је посада „Моравски брзак“ а треће екипа Удружења ЕКО фишинг. По оцени жирија, најуспешнији у припремању рибље чорбе, био је тим „ЕКО ФИШИНГА“. Друга место припало је екипи „Моравски брзак“, треће место „Скелеџијама“ из Лалинца а четврто „Оку соколову“. На свечаности у селу Лалинац, такмичаре су у име организатора Регате поздравили и уручили им признања, председник општине Палилула Александар Ждрале, у име породице син учитеља Видена, Горан Јовановић а у име Града Ниша, заменик градоначелника проф.др Милош Банђур. Учесници Моравске регате приказали су вештине и спретност, које захтева рафтинг као екстремни спорт и успешно су обавили задатак, оценили су организатори. Запажену улогу у реализацији такмичења имали су и чланови ККК Медицинар као и Савет грађана села Лалинац. Најмлађи учесник Регате био је једанаестогодишњи ученик Данило Ђурић. О безбедности такмичара бринула је екипа Дома здравља у Нишу. Градска општина Палилула установила је 2014.године одржавање манифестације Моравска регата -„Учитељ Виден Јовановић“ на Јужној Морави у спомен на храброг учитеља Видена Јовановића. Његова велика жртва и после двадесет година се у општини Палилула памти. Утопио се спасавајући свог ученика Младена Пејчића из Власинског језера. који је упао у вртлог језера. (текст-фотографије, Д.Видојковић, ЕКОполис)

  РТВ БелАми: Одржана 5. Моравска регата – Учитељ „Виден Јовановић“