Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 31.08.2016

  МИНИСТАРСТВО СПОНА РЕПУБЛИЧКЕ И ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ

  МИНИСТАРСТВО СПОНА РЕПУБЛИЧКЕ И ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ

  У Белој Паланци, у организацији Министарка државне управе и локалне самоуправе одржан је састанак са челницима локалних власти у Нишавском и Пиротском округу о примени Закона о финансирању локалних самоуправа и другим питањима од значаја за систем локалне самоуправе. По речима министарке државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ане Брнабић „иницијативе из локалних самоуправа су кључ економског развоја и ја сам овде дошла да пренесем поруку да ће Влада Републике Србије подржати сваку иницијативу са локала која је усмерена на привлачење инвестиција, покретање економије и развој инфраструктурних пројеката.“ У раду овог скупа учествовали су и Адриана Анастасов, председница Скупштине и Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула Ниш.

  Брнабић је нагласила да кроз директне разговоре са мештанима и челницима градова и општина, жели да у потпуности сагледа ситуацију на терену и буде сигурна да одлуке које се доносе на републичком нивоу буду и у њиховом интересу.

  „Када говоримо о изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, важно ми је да у име Владе истакнем да смо ревизијом процената средстава која се расподељују општинама из Републике, са претходних 80 на 74 одсто, уместо првог предлога који је предвиђао кључ 50:50, успели да обезбедимо да већи проценат прихода иде ка локалу, како бисмо заштитили квалитет услуга које градови и општине пружају грађанима и привреди“, објаснила је министарка и додала да ће једна од улога Mинистарства које води увек бити да развија дијалог и буде неопходна спона између локала и Републике. „Само успешном сарадњом локалних самоуправа, грађана и Владе Србије можемо да направимо корак напред и ја сам данас овде да помогнем у покретању промена на боље, за све.“, закључила је министарка и најавила да већ за два дана путује у Лесковац где ће се наставити дијалог о променама у начину финансирања јединица локалне самоуправе, али и проверити како напредује размена података из службених евиденција.

  У разговору са министарком државне управе и локалне самоуправе, Адриана Анастасов указала је на примере добре праксе рада Градске општине Палилула у Нишу на остваривању пројеката прекограничне сарадње као и потребу преиспитивања постојећег модела организовања градских општина у Нишу који ограничава њихове развојне планове. (ЕКОполис)