Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.03.2020

  МЕРЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ НАСТАНКА И ШИРЕЊА ИНФЕКЦИЈЕ ИЗАЗВАНЕ КОРОНА ВИРУСОМ КОД ЗАПОСЛЕНИХ И КОРИСНИКА УСЛУГА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

  ЦОВИД-19 је респираторна заразна болест изазвана новим корона вирусом (САРС – ЦоВ2). Овај нови вирус и болест били су непознати до децембра 2019. године када је избила епидемија у граду Вухан, Кина. Коронавируси су велика породица вируса који могу изазвати болест код животиња или људи. Код људи је познато да оронавируси доводе до респираторних инфекција, и то од обичне прехладе до тежих болести и смрти.

  Како се шири ЦОВИД-19?

  ЦОВИД-19 се шири директним контактом са респираторним капљицама заражене особе (настале кашљем и кијањем) и додиривањем површина које су контаминиране вирусом, а потом додиривањем лица (нпр. очи, нос, уста). Ризик од инфекције ЦОВИД-19 вирусом је већи код особа које су у блиском контакту са зараженима, нпр. чланови домаћинства. Вирус може преживети на површини неколико сати до неколико дана иако га једноставна дезинфекциона средства уништавају.

  Који су симптоми ЦОВИД-19?

  Пацијенти са ЦОВИД-19 могу имати благе до озбиљих форми респираторних болести са симптомима: повишена температура (изнад 38°Ц), кашаљ и отежано дисање. У тежим
  случајевима (око 20%) може се развити упала плућа, а ређе болест може бити смртоносна. Ови симптоми су слични симптомима грипа или прехладе који су много чешћи од ЦОВИД-19 и то је разлог зашто је тестирање неопходно за потврду овог оболења.

  Ко је највише у ризику?

  Старије особе (преко 65 година) и особе са хроничним болестима (дијабетес, болести срца, аутоимуне болести, малигне болести и др.) имају већи ризик од развоја тешких форми ЦОВИД-19. За сада има мало случајева ЦОВИД-19 пријављених међу децом.

  Како се лечи ЦОВИД-19?

  У овом тренутку не постоји лек за ову болест нити вакцина, а испитивања су у току. Међутим, многи симптоми се могу лечити.

  Како се спречава ширење ЦОВИД-19?

  Као и код других респираторних инфекција најважније превентивне мере су следеће:

  • Кућна изолација оболелих;
  • Прекривање уста и носа марамицом или савијеним лактом приликом кашљања или кијања;
  • Избегавање додиривање лица (очи, носа и уста)
  • Често прање руку сапуном и топлом водом;
  • Чишћење и дезинфекција површина и предмета које се најчешће додирују.

  Контакт:

  Институт за Јавно здравље Ниш
  Булевар др Зорана Ђинђића 50, 18105 Ниш

  Дежурни телефони:
  060/41 19 416;
  060/489 88 25;
  060/420 40 16;

  Mail: info@izjz-nis.org.rs