Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.10.2017

  МАПИРАЊЕ ГРАДА НИША КАО ЦЕНТРА НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

  МАПИРАЊЕ ГРАДА НИША КАО ЦЕНТРА НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

  Расим Љајић, потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација отворио је у Нишу 3.Форум напредних технологија. Љајић је рекао да процене говоре да у Србији до 2020. године у ИТ сектору може бити отворено 50.000 нових радних места. „Већ сада имамо недостатак од око 15.000 стручњака у области ИТ технологија. По проценама Европске комисије до 2020. године недостајаће 800.000 ИТ стручњака“. Колики је значај ИТ компанија за светску економију најбоље говори податак да је вредност пет највећих ИТ компанија попут Мајкрософта, Фејсбука, чак два и по пута већа од бруто друштвеног производа свих земаља југоисточне Европе. У последње две године у Србији је забележен раст ИТ предузетника за 74 одсто, а на југоистоку земље тај раст износи 102 одсто, изјавио је у Нишу Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација .

  Овај значајан скуп који је ове године окупио више од 40 предузећа, научних и образовних институција које се баве развојем високих и иновативних технологија, одржава се од 17. до 19. октобра у Официрском дому. Генерални циљ форума, по речима проф.др Горана Ђорђевића, помоћника градоначелника Ниша за науку и напредне технологије је презентација привредних, научно-образовних, институционалних и кадровских потенцијала Града Ниша, региона и Србије у области напредних технологија. Верујемо да ћемо организацијом овогодишње манифестације сви заједно начинити корак више ка развоју нашег града, региона и земље у целини. – истакао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је уједно и позвао све заинтересоване да буду подршка граду на путу позиционирања у области напредних технологија.

  Генерални директор компаније „Телеком Србија“ Предраг Ћулибрк најавио је на отварању Форума да ће та компанија уложити ове и наредне две године 200 милиона евра у базичну инфраструктуру, а највећи део тог износа биће уложен у оптичку инфраструктуру. На подручју града Ниша, додао је Ћулибрк, „Телеком“ ће до средине наредне године уложити у инфраструктуру четири милиона евра. „Та улагања у инфраструктуру обезбедиће боље сервисе, створиће предуслове за долазак инвеститора и омогућити бољи живот грађана“, рекао је Ћулибрк.

  Учеснике Форума напредних технологија обишао је и Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула, на чијој територији су до почетка новог миленијума радили велики привредни системи (попут Електреонске индустрије). Данас се у општини Палилула, захваљујући подршци Владе Србије, граде нове фабрике попут Леонија, Зумтобела и стварају услови за запошљавање младих стручних кадрова.

  Форум напредних технологија трајаће до четвртка, 19.октобра а у оквиру ове манифестације биће организовано традиционално Саветовање економиста Србије и Међународна конференција о телекомуникацијама „Телсикс“.

  Организатори Форума напредних технологија су Град Ниш – Канцеларија за локални економски развој и пројекте и партнери: Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Национална служба за запошљавање – Филијала Ниш и Нишки кластер напредних технологија НиЦАТ. Генерални партнер 3. Форума напредних технологија у Нишу је ТЕЛЕКОМ СРБИЈА. У оквиру Форума напредних технологија Удружење за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија и Удружење стваралаца Ниш, приредили су Изложбу старих производа Електронске индустрије под називом „Ниш –град електронике кроз време“.(Д.Видојковиц, ЕКОполис)