Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.12.2017

  ЛОКАЛНА ВЛАСТ КЉУЧНА У ИНТЕГРАЦИЈАМА

  ЛОКАЛНА ВЛАСТ КЉУЧНА У ИНТЕГРАЦИЈАМА

  Стална конференција градова и општина (СКГО) одржала је 12. децембра 2017. године, у препуној сали београдског Сава центра, 45. скупштину под називом „Стратешки развој локалне самоуправе“. На највећем скупу локалне самоуправе у Србији присуствовало је 138 делегата градова и општина, представници Владе Србије, амбасада Швајцарске, Немачке, Шведске, Француске, Хрватске Мађарске, Русије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, као и међународних организација, као што су Делегације ЕУ у Србији, Мисија ОЕБС, УНДП, ГИЗ, али и представници цивилног сектора. Делегацију Градске општине Палилула-Ниш предводио је председник општине Александар Ждрале.

  Неки од главних закључака Скупштине су да локалне власти имају кључну улогу у процесу европских интеграција, реформи и односа са грађанима, али и да СКГО на најквалитетнији начин повезује владу и јединице локалне самоуправе, те да је њихов „најјачи“ партнер. Такође, за новог председника СКГО изабрана је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, прва жена на тој позицији, док је Ђорђе Станичић поново изабран за генералног секретара СКГО.

  У име града домаћина, присутнима се обратио Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда. Како је истакао, присуство на скупу је снажан доказ подршке Града Београда СКГО и решености да и у наредној години „заједно доприносимо развоју локалне самоуправе у Србији“. Према његовим речима, за свакодневни живот грађана, општине и градови су најважније институције, и то не само зато што су им најближе, већ првенствено јер су одговорне за њихове кључне животне потребе. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, истакао је да му је привилегија да учествује на највећем годишњем скупу представника градова и општина. Оно што је кључна ствар, а тиче се СКГО-а, рекао је Ружић, јесте да Влада Србије има остварен дијалог и партнерство са овом асоцијацијом градова и општина. „Главни квалитет овог партнерства огледа се у сарадњи на свим кључним пословима, који се односе на локалне самоуправе. Међу њима бих издвојио недавно завршен пројекат о управљању људским ресурсима у јединицама локалне самоуправе, и то кроз организовање радионица, обука, модела аката… Тај пројекат је произвео обуке за више од 3.700 запослених у управама градова и општина“, навео је Ружић. Подсетио је да је у октобру усвојен Закон о Националној академији за стручно усавршавање, преко којег ће бити обезбеђене обуке за све службенике на републичком и локалном нивоу. Министар је додао да службеник мора да примени закон у свим ситуацијама једнако како би грађани били у равноправном положају. „Управа не сме и не може бити кочничар реформи, кочничар промена, већ мора бити подршка реформама. Држава мора да почива на локалној власти, јер је најближа грађанима, а с друге стране успех државе зависи од успеха управа локалних заједница“, нагласио је Ружић. Према његовом мишљењу, „велика је ствар“ што су донета системска решења, попут Закона о општем поступку и Закона о инспекцијском надзору, као и то што је стандардизовано 188 административних поступака како би били исти у свим јединицама локалне самоуправе.

  Министар Ружић је истакао да је циљ реформе система зарада систем радних односа који ће бити одржив, правичан и транспарентан. Говорио је и о комуналној делатности у којој више од 30 одсто запослених прима минималну зараду, док 50 одсто радника није ни добило солидарну помоћ. Истакао је и да је дигитализација један од приоритета Министарства на чијем је челу. Присутнима се потом обратио Филип Ге, амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији. Он је нагласио да је СКГО веома важна организација у повезивању централне власти са локалом, истичући да Швајцарска настоји да помаже економски развој, социјалну и здравствену заштиту у Србији. Ге је навео да се у 11 градова и 45 општина спроводи програм уређивања пореза на имовину, указујући да је за 12 година откако Швајцарска сарађује са Србијом, одрађен велики број пројеката, а да је, на пример, за добро управљање и социјалну инклузију уложено осам милиона евра. Нагласио је да ће Швајцарска Амбасада наставити да сарађује са СКГО. Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, рекао је да је Србија има стратешки циљ да постане пуноправна чланица Европске уније и да је у томе Немачка у потпуности подржава. Према његовим речима, Србија је на путу реформи, а подсетио је и да су отворена још два поглавља у приступним преговорима са Унијом, те да се реформе спроводе у доброј динамици. „Локалне самоуправе играју круцијалну улогу у реформама и имплементацији, али и у борби против корупције“, нагласио је Дитман. Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Београду, указао је да је локална власт задужена за примену чак 70 одсто прописа Уније у вези са интеграцијама. Додао је да је ЕУ издвојила 80 милиона евра као подршку локалу у Србији ове године, а да је у последњих 15 година издвојила 400 милиона евра. Фабрици је закључио да је доста тога на локалу урађено, али да има још посла.

  Тим Картрајт, шеф мисије Савета Европе (СЕ) у Србији, навео је да је СЕ ове године био активан у локалним самоуправама у Србији, наводећи да је СЕ, између осталог, помогао српским властима у оснивању Националне академије за стручно усавршавање. Представљајући кључне резултате у 2017, Дарко Булатовић, дојучерашњи председник СКГО-а, истакао је да је СКГО настојала да у свим процесима пружи свој максимални допринос заступајући интересе локалне самоуправе. Он је навео да је СКГО у 2017. учествовала у изради преко 25 националних стратешких докумената и правних аката, да је иницирала усвајање, односно измене и допуне важних закона за локалне власти, као што су Закон о пореском поступку и пореској администрацији, Закон о порезима на имовину… „СКГО је учествовала и у припреми више предлога закона, измена и допуна закона, као што је Закон о планском систему, Нацрту измене и допуне закона о буџетском систему… У циљу размене искуства, добијања упутстава, СКГО је организовала преко 100 националних и регионалних конференција, кроз које је прошло више хиљада представника локалних власти. Припремљено је пет приручника за потребе градова и општина, попут Приручника за доделу државне помоћи. Припремљено је више модела докумената, као што је Модел кодекса понашања службеника намештеника“, истакао је Булатовић. Булатовић је нагласио да је СКГО припремила и нови сајт, који ће на интерактиван начин све информације важне за боље функционисање градова и општина учинити доступнијим.

  Закључио је да ће СКГО и у 2018. наставити да ради истим темпом, да ће наставити да заступа интересе локалних самоуправа, али и да ће наставити партнерство са Владом Србије. Након излагања Дарка Булатоивића уследило је свечано потписивање Споразума о спровођењу пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину на локалу у оквиру „Програма реформи пореза на имовину, који спроводи ИМГ, а финансира СДЦ, затим Споразума о подршци градовима и општинама за програмско буџетирање и стратешко планирање у оквиру програма „Exchange 5″, који се спроводи у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарства финансија и СКГО уз финансијску подршку ЕУ, као и Споразума о спровођењу општинских пројеката у оквиру ГИЗ и СКГО пројекта „Иницијатива за инклузију“. (Д.В)