Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.04.2017

  КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ПИРДОПА И ПАЛИЛУЛЕ У ДОКУМЕНТАРНОМ ФИЛМУ

  КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ПИРДОПА И ПАЛИЛУЛЕ У ДОКУМЕНТАРНОМ ФИЛМУ

  У оквиру пројекта, партнерских општина Пирдоп (Република Бугарска) и нишке градске општине Палилула, “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона” који је подржан од INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска–Србија, једна од активности је и снимање документарног филма.

  Након спроведене тендерске процедуре, филмска екипа из Београда, посетила је Градску општину Палилула. У разговору са председником општине Александром Ждралетом утврђена је динамика и обезбеђени су потребни услови за снимање на локацијама у општини Палилула: Спомен парк „Бубањ“, Бугарско гробље, простор око железничке станице, црква Св. Петке, Инжињериска касарна, Основна школа „Краљ Петар Први“, парк и споменик Авијатичарима, Богословија и Хиландарски метох, Црква Св. Николе, Старо гробље, Манастир Св.Тројице у Габровцу, планина Селичевица, панорама општине Палилула, активности извиђача на Бубњу…Са екипом филма, у реализацији радног снимања на пројекту, учествовали су и заменик председника општине Никола Божић, координатор пројекта у општини Палилула Јовица Дамјановић и новинар-аутор ЕКОполис мреже Драган Видојковић. Снимање је наредних дана настављено у општини Пирдоп у Бугарској.

  Сниматељ Драган Ђорђевић и новинар-продуцент Маја Рајчић кажу да ће документарни филм (радни наслов) „Културно наслеђе Пирдопа и Палилуле“ представити најзначајније туристичке и културне потенцијале две партнерске општине. Планирано је, у оквиру пројекта, да се ово остварење прикаже на видео панелима који ће бити постављени у општини Палилула. (ЕКОполис)