Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.10.2018

  ПОЧЕО СА РАДОМ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС „СПИНАЛНЕ НЕУРОХИРУРГИЈЕ“

  ПОЧЕО СА РАДОМ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС „СПИНАЛНЕ НЕУРОХИРУРГИЈЕ“

  У Градској општини Палилула Ниш, у Конгресном центру Хотела Тами резиденс, 04. октобра почео је са радом Конгрес спиналне неурохирургије, на којем учествује неколико стотина реномираних неурохирурга из 44 земље. Покровитељ Међународног конгреса је председник Републике Србије Александар Вучић. “Ради се о мултидисциплинарном конгресу који се односи на најновија сазнања, савремене трендове и будуће правце развоја, као и противречности у примени свих тих сазнања у свакодневној пракси у лечењу наших пацијената, а у контексту савремене болести обољења кичменог стуба”, рекао је председник Удружења неурохирурга Србије и почасни председник Конгреса, проф.др Лукас Расулић. Овај скуп, који је подржала и општина Палилула, завршава се 7.октобра и од велике је важности за Србију, посебно за Град Ниш и општину Палилула, Проглашен је за четири највећа скупа у свету из области спиналне хирургије.

  „Изабрали смо Ниш и нишки Клинички центар јер је то у овом тренутку најмодернија здравствена установа на Балкану и по опремљености и уопште по условима који овде постоје, тако да верујем да ће учесници Конгреса- еминентни неурохирурзи из других земаља, бити заиста одушевљени, а да ће притом и они а и лекари КЦ Ниш и научити много тога новог, нагласио је проф. др Лукас Расулић, Као претконгресни догађај, по речима проф.др Небојше Стојановића, председника међународног Организационог одбора конгреса, биће одржана и два теоретскопрактична курса која подразумевају извођење нових метода у лечењу пацијената са повредама и обољењима кичменог стуба. Извођење нових метода биће преношено уживо лајвстримингом на сајту Светске федерације неурохирурга. Операције воде два тима. Један курс се односи на лечење кичме ласерским методама и води га проф. др Иван Стефановић заједно са доктором Грегором Кимбахером из Аустрије, а други на хирушко лечење деформитета кичменог стуба, нарочито код деце, и водиће га проф. Небојша Стојановић и проф. Матијаш Воршич из Словеније.

  Конгрес спиналне неурохирургије се организује у Нишу у сарадњи Министарства здравља и Клиничког центра Ниш, а одвијаће се као здружена активност Удружења неурохирурга Русије, Србије, Асоцијације спиналних хирурга Русије и Комитета Светске организације за спиналну хирургију неорохирурга, као и Удружења из Хрватске и Југоисточне Европе.(Д.В)