Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 06.12.2019

  КЊИГЕ НА ДАР ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У ГАБРОВЦУ

  Нишки културни центар већ неколико година, у време одржавања Сајма књига, у сарадњи са градским општинама у Нишу, организује акцију „Књига на дар“ даривањем најразличитијих издања књига школским библиотекама у сеоским школама. На предлог Градске општибе Палилула, ове године је 300 књига добила библиотека Основне школе „Бранко Радичевић“ у Габровцу.

  Ову образовну установу, која је једна је од најстаријих школа у Нишавском управном округу ( 141.година постојања), посетили су и уручили поклон председник општине Палилула Александар Ждрале и директор Нишког културног центра Срђан Савић. По речима Срђана Савића, „акцију су подржавали и сајамски излагачи даривањем својих књига, међутим ове године одлучили смо да по једна школа у свакој од пет нишких општина добије одређени број књига у издању Нишког културног центра“, О значају донације школској библиотеци, постојању и раду ове образовне установе, која своју мисију успешно остварује на сеоском подручију Габровца, Бербатова и Вукманова, говорила је директорка школе Глорија Радојчић.

  Школска библиотека у матичној школи у Габровцу има око 6000 наслова. Књиге из нашег фонда осим ученика, користе и њихови родитељи али и становниоци насеља, истиче библиотекарка Ивана Марковић. У фонду ове библиотеке су и ретке књиге, сачувана издања објављена почетком двадесетог века. Корени данашње школе “Бранко Радичевић” у Габровцу досежу у далеку 1878/1879. годину, када је у селу Габровцу отворена четворогодишња школа а њен први учитељ био је Сава Ђорђевић. У периоду од 1893-1920.године једини учитељ у школи је био Лука Јанићијевић. Школа је тада имала преко стотину ђака претежно из Габровца и суседних села.

  Учитељ Јанићијевић је својим радом много допринео описмењавању и деце и одраслих овог краја а био је и оснивач школске библиотеке. Изградња нове школе у Габровцу завршена је 1928. године. Имала је две учионице и стан за учитеља. Школске 1952/1953.године четвороразредна школа у Габровцу прераста у осмогодишњу основну школу под именом “Бранко Радичевић”, којој се припајају, до тада самосталне школе у Бербатову, Вукманову и Доњем Власу у статусу истурених одељења основне школе “Бранко Радичевић” у Габровцу. Школа у Доњем Власу је припадала овој школи до 1983. године када је прикључена основној школи “Коле Рашић”. Од 2002. године Основну школу „Бранко Радичевић“ у Габровцу успешно води директорка Глорија Радојчић.(Д.Видојковић)