Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.01.2018

  ЈУБИЛЕЈ ПОСТОЈАЊА И РАДА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ У НИШУ

  ЈУБИЛЕЈ ПОСТОЈАЊА И РАДА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ У НИШУ

  Поводом обележавања 140.година Војне болнице у Нишу, у великој Сали Дома Војске, 22.јануара одржана је свечана академија. Овом догађају присуствови су министар одбране Александар Вулин, командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за војно здравство, пуковник Угљеша Јовичић, представници локалне самоуправе – Града Ниша и Градске општине Палилула, Његово преосвећенство, Епископ Нишки, Г.Арсеније, удружења која негују патриотску традицију, пензионисани и активни припадници Војне болнице и Министарства одбране и Војске Србије.

  Министар одбране Александар Вулин истакао је на свечаности да је 140 година велики јубилеј и то не само за болницу, него и за комплетно војно здравство, јер „војне болнице не деле пацијенте на оне који су припадници Министарства одбране и Војске Србије и на оне који то нису, већ само на људе којима је потребна помоћ“. О војно-медицинској установи, чијим је оснивањем 22.јануара 1878.године, постављен камен темељац за развој здравства у граду Нишу и региону, говорио је управник нишке Војне болнице, пуковник др Јовица Станојковић. „Пре 140 година, на предлог српског великана начелника санитета, пуковника Др Владана Ђорђевића, код Ћеле куле је формирана велика нишка Војна болница која пуних 14 деценија дели судбину са градом Нишом, српском војском и грађанима“ рекао је Станојковић.

  На свом трновитом путу, војна болница прати српског војника кроз све одбрамбене и ослободилачке ратове, који нису заобишли ове просторе. Данас је Војна болница Ниш, савремена здравствена установа, која пружа највиши ниво здравствене заштите својим осигураницима. На свечаној академији у Дому Војске наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, под руководством диригента Павла Медаковића, са гостима. Пратећи програм обележавања јубилеја отпочео је премијерним приказивањем документарног филма „Војна болница – од оснивања до данас“ и отварањем изложбе фотографија и експоната из Првог светског рата „Све ће то народ позлатити“, која ће, у Дому војске у Нишу, бити отворена до 27. јануара.

  Поводом јубилеја Болнице, припадници Војске, представници локалне власти, установа и организација, положили су венце на спомен обележје у кругу Болнице које су 1915.године подигли лекари својим пацијентима и колегама страдалим током епидемије тифуса. (Д.Видојковић, ЕКОполис)