Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.04.2022

  “ЈОРГОВАН БАШТА” У НАСЕЉУ ДЕЛИЈСКИ ВИС

  “ЈОРГОВАН БАШТА ” У НАСЕЉУ ДЕЛИЈСКИ ВИС

  Поред игралишта Женског фудбалског клуба Машинац у улици Љубомира Николића, у насељу “Делијски Вис”, након међународне акције младих две партнерске општине, општине Пирдоп у Бугарској и Градске општине Палилула Ниш, у петак 8.априла отворена је “јоргован башта”. Прве саднице јоргована засдадили су председници две општине , Ангел Геров (Пирдоп) и Братислав Вучковић ( ГО Палилула) са сарадницима. Како је најављено, ускоро ће у општини Пирдоп у Бугарској бити промовисана “Палилулска јоргован башта”

  Идеја, која је настала као резултат једногодишње успешне сарадње две општине на пројекту „Заједничке иницијативе за заштиту природе кроз побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде у прекограничном региону“, (суфинансирала је Европскa унијa кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија), по речима председника општине Палилула Братислава Вучковића добила је нову димензију.

  Договорено је да се и након завршетка овог пројекта сарадња две општине настави. Један од бројних предлога, који су потекли радом на пројекту био је да се у знак успешне сарадње у општинама Палилула и Пирдоп, на одређеним локацијама засаде саднице јоргована и да нове “зелене површине” понесу назив партнерске општине. На одређеној локацији, у насељу Делијски вис биће засађене саднице јоргована. Активност је подржао Град Ниш – ЈКП Медиана (Сектор зеленило) и ЕКОполис-Медијска еколошка мрежа Србије.

  Заштита животне средине је основа за будући развој и одржив раст прекограничног региона. Након спроведених пројектних активности које промовишу заштиту природе и природних ресурса, овај вид грађанског активизма, уз подршку локалне заједнице, заслужује пажњу. (ЕКОполис,Д.В.)

  Заједничким снагама до истог циља! ЦИЉ ЈЕ ОЧУВАЊЕ,УНАПРЕЂЕЊЕ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ!