Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.01.2016

  ЈЕДНОДНЕВИ ИЗЛЕТ УЧЕНИКА НА КОПАОНИК

  ЈЕДНОДНЕВИ ИЗЛЕТ УЧЕНИКА НА КОПАОНИК

  Прва група награђених, од 50-торо ученика основих школа са територије Градске општине Палилула, била је на једнодневном излету на Копаонику у суботу. Председник општине Бобан Џунић кренуо је, заједно са пратиоцима деце, како би био сигуран да су безбедна и да се лепо проводе.

  Брига о деци и младима један је од најважнијих задатака Градске општине Палилула, посебно о онима који постижу најбоље резултате у школи. Тако се ученици и студенти, по традицији, нађу на новогодишњем календару општине. Овога пута је општина Палилула управо тој деци обећала једнодневни излет на Копаоник. Прва група ученика основних школа са њене територије кренула је ове суботе(16.01.2016). Највећи број ученика никада није био на овој планини па им устајање у пет сати ујутру, како би што више времена провели на Копаонику, није уопште тешко пало. Сви су испред зграде општине били знатно раније но што је договорено и сви су били радосни и узбуђени због путовања.

  „Много се радујемо. Ово је први пут да идемо на планину. Хвала општини која нам је омогућила да видимо Копаоник и снег који се овде у граду не може видети. Понели смо све што нам треба за санкање и скијање – кажу деца пред полазак.
  Већ сам пут према Копаонику за њих је представљао велико узбуђење. Природа под снегом који нису имали прилику да виде, за њих је била сасвим ново искуство. Радовали су се и сликали пејзаже у току путовања, с нестрпљењем чекајући да стигну на циљ.

  Копаоник, много скијача, успињаче, мноштво људи и деце који уживају у зимским радостима, за њих су доживљај који ће дуго памтити и носити као успомену.
  Овај излет је наставак наше хуманитарно-социјалне акције. И време нам је ишло на руку. Надам се да ће и наредне суботе, када стигне друга група, бити исто овако лепо – каже председник општине Палилула Бобан Џунић, који је заједно са децом поделио одушевљење.

  Председник Џунић наглашава да на територији општине Палилула живи навећи број сиромашног становништва, око 65 одсто и да је одлука да се деци обезбеди тренутак радости, проистекла управо из те чињенице. „Велики број наше деце нема прилику да оде на санкање ни на Селичевицу, а камоли на Копаоник. Са мало воље и мало финансијске подршке успели смо да им то омогућимо. Ја сам кренуо са њима, иако имају пратњу, јер сам одговоран и за њихову безбедност, али и за њихов леп провод – објашњава председник Џунић и додаје да су овакве акције резултат доброг рада Канцеларије за младе општине Палилула која привлачи и, на разне начине, анимира велики број младих људи и деце са своје територије помажући им.
  Све што је лепо, на жалост, кратко траје. Један дан на снегу пролети за трен. Остаје, међутим, да се памти и носи у дечјим главицама као успомена и посебан доживљај. А Копаоник су сви доживели другачије. Одушевљено говорећи при повратку једни издвајају прелеп пејзаж који, како кажу, ни сликари не могу да нацртају на својим сликама. Другима је санкање и грудвање било нешто најлепше. У сећању многих остаје радост и осмех на лицима деце, коју нису скоро доживели. Захвални општини што им је омогућила све доживљено, деца не скривају жељу да још који пут посете Копаоник. Мало је, дакле, потребно за срећу. Тек нечија пажња, мало уложеног новца и брига о малишанима који на другачији начин не би могли да доживе овакво искуство. Ако већ, као сиромашан град, за децу не можемо да учинимо нешто што могу велики и богати градови, можемо макар толико да нас памте по гесту, који је људски. М.Видојковић